Sastojci:
- 450 g belog pasulja
- 1 kg crnog luka, isečenog na tanke trakice
- 80 ml ulja
- 1 kašika slatke mlevene paprike
- 2 čena belog luka, vrlo sitno naseckana
- 4 lovorova lista
- 1 prstohvat soli i bibera
Recept za zapečeni posni prebranac:
Za prebranac prvo potopite pasulj preko noći u puno vode. Ocediti ga pa stavite u lonac i prelijte vodom. Na svakih 240 g pasulja sipajte 700 ml vode. Pustite da proključa na jakoj vatri. Smanjite vatru i dinstajte dok pasulj ne omekša, oko sat i po. Ocedite pasulj i ostavite vodu od kuvanja. Zagrejte rernu na 190 stepeni.
U velikoj vatrostalnoj posudi pomešajte ulje sa lukom na srednjoj vatri. Krčkajte luk oko 30 minuta, dok ne omekša i ne postane tamno žut. Možda ćete s vremena na vreme morati da dodate kap vode kako biste sprečili da se luk osuši. Kada je gotov, dodajte pasulj, beli luk, papriku i lovorov list. Posolite i pobiberite, dodajte oko 700 ml kuvane vode i lagano promešajte. Pasulj treba da bude malo prekriven vodom, ali ne i da pliva u njoj.
Stavite vatrostalnu posudu u rernu i pecite oko sat do sat i po, po potrebi dolivajući još vode pasulj nikada ne sme biti potpuno suv. Kada je gotov, gornji sloj pasulja treba da bude lagano karamelizovan i prilično suv i trebalo bi da je većina vlage isparila, dok bi pasulj iznutra trebalo da bude kremast.
Pre serviranja ostaviti da se prebranac potpuno ohladi. Ostavite da odstoji jedan dan u frižideru. Servirajte na sobnoj temperaturi, ali ne hladno. Uživajte! Možda ćete želeti da napravite i prebranac sa ajvarom.
Pročitajte kako se pravi posni prebranac sa belim vinom
BONUS VIDEO
StvarUkusa
Posna slavska salata sa prokeljom
Novogodišnji makaroni sa ukusom cimet rolnica
Posne kokos štanglice za Svetog Nikolu
Telekom Srbija dobitnik priznanja: Još jedna nagrada za projekat „Dečji svet je veći od ekrana“
Posne ćufte od pasulja za Svetog Nikolu