Sastojci:

  • 1 ½ kg urolane i vezane teleće plećke bez kostiju
  • 3 čena belog luka sitno naseckana
  • šaka majčine dušice
  • 1 kašika ulja
  • 25 g putera
  • 800 g šargarepe
  • 1 velika ljutika, iseckana
  • prstohvat šećera u prahu
  • kora 1 pomorandže, deo iseckan na trake, deo izrendan
  • 150 ml belog vina
  • 350 ml pilećeg bujona

Recept za teleće pečenje sa šargarepom:

Kako biste napravili teletinu, zagrejte rernu na 180C. Proreze u teletini ispunite belim lukom i majčinom dušicom, pa dobro začinite. Zagrejte ulje i puter u dubokoj vatrostalnoj posudi i 15 minuta lagano pržite teletinu dok ne porumeni.

Izvadite teletinu na tanjir, a u posudu ubacite šargarepu, ljutiku i šećer u prahu, pa pržite 5 minuta dok se sve malo ne karamelizuje. Izvadite šargarepu, ali sve ostalo ostavite u posudi. Dodajte ostatak majčine dušice, preostali beli luk i isečenu koricu pomorandže. Vratite teletinu nazad u vatrostalnu posudu i prelijte vinom, pa bujonom.

Pokrijte i stavite u rernu na 1 sat. Izvadite posudu iz rerne, otkrijte i razbacajte šargarepu oko mesa. Vratite posudu u rernu na 1 sat, nepokrivenu. Pecite dok meso ne omekša, pa ostavite da se malo ohladi. Prebacite meso na dasku i isecite na kriške. Servirajte sa sokovima iz jela i mekom šargarepom. Možda ćete želeti da napravite i pijane teleće šnicle.

Pročitajte kako se pravi pikantna salata sa teletinom i povrćem

BONUS VIDEO

Instagram/healthyfood.addiction Teletina iz rerne

StvarUkusa