Sastojci:
- 1 ½ kg urolane i vezane teleće plećke bez kostiju
- 3 čena belog luka sitno naseckana
- šaka majčine dušice
- 1 kašika ulja
- 25 g putera
- 800 g šargarepe
- 1 velika ljutika, iseckana
- prstohvat šećera u prahu
- kora 1 pomorandže, deo iseckan na trake, deo izrendan
- 150 ml belog vina
- 350 ml pilećeg bujona
Recept za teleće pečenje sa šargarepom:
Kako biste napravili teletinu, zagrejte rernu na 180C. Proreze u teletini ispunite belim lukom i majčinom dušicom, pa dobro začinite. Zagrejte ulje i puter u dubokoj vatrostalnoj posudi i 15 minuta lagano pržite teletinu dok ne porumeni.
Izvadite teletinu na tanjir, a u posudu ubacite šargarepu, ljutiku i šećer u prahu, pa pržite 5 minuta dok se sve malo ne karamelizuje. Izvadite šargarepu, ali sve ostalo ostavite u posudi. Dodajte ostatak majčine dušice, preostali beli luk i isečenu koricu pomorandže. Vratite teletinu nazad u vatrostalnu posudu i prelijte vinom, pa bujonom.
Pokrijte i stavite u rernu na 1 sat. Izvadite posudu iz rerne, otkrijte i razbacajte šargarepu oko mesa. Vratite posudu u rernu na 1 sat, nepokrivenu. Pecite dok meso ne omekša, pa ostavite da se malo ohladi. Prebacite meso na dasku i isecite na kriške. Servirajte sa sokovima iz jela i mekom šargarepom. Možda ćete želeti da napravite i pijane teleće šnicle.
Pročitajte kako se pravi pikantna salata sa teletinom i povrćem
BONUS VIDEO
StvarUkusa
Originalna italijanska pesto pasta
Kako da napravite domaći somun
Tuna stek po receptu Džejmija Olivera
Kuvani beli pasulj sa ruzmarinom i malo limunovog soka
Recept za posne krofne