U srcu Hercegovine je nastao recept za čuvenu hajdučku tepsiju. Ovaj gurmanski specijalitet se sprema sa teletinom i crnim lukom, a lagano se krčka u vinu sa začinima. Danas je ovaj recept pomalo zaboravljen, zato vam predlažemo da ga napravite i saznate zašto je ovo jelo bilo toliko popularno nekada. Ovako pripremljenu teletinu je najbolje da služite sa pečenim krompirom po receptu Džejmija Olivera

Sastojci:

  • 1,5 kg teletine
  • 1,5 kg crnog luka
  • 3 zelene paprike
  • 2 veze peršuna
  • 7 čenova belog luka
  • 300 ml belog vina
  • 150 ml vode 
  • 3 kašike ulja

Recept za hajdučku tepsiju - teletinu iz rerne:

15:02
Korak 1

Kako se priprema teletina 

Komad teletine posolite i pobiberite, pa zasecite na više mesta. U svaki prorez ubacite čenove belog luka unutra. Zatim ga stavite u nauljenu zemljanu tepsiju. Preko poređajte crni luk isečen na rebarca.  

15:10
Korak 2

Pripremite povrće i začine 

U činiji pomešajte iseckani peršun i papriku, pa dobro posolite i pobiberite. Zatim sipajte belo vino, ulje i vodu. Promešajte, pa dobijenom marinadom prelijte meso

15:11
Korak 3

Kako se peče teletina

Poklopac zemljane posude prvo potopite 10 minuta u hladnu vodu, pa poklopite posudu. Pecite u zagrejanoj rerni na 180°C oko sat vremena i 15 minuta. Za to vreme ne skidajte poklopac. 

Pročitajte i ovo: Teletina iz rerne kao ispod sača

BONUS VIDEO: 

Instagram/healthyfood.addiction Teletina iz rerne

(StvarUkusa/S.B.)