Kačamak je jelo koje se sprema od belog kukuruznog brašno. Tradicionalno se pravi u Srbiji, Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini, Turskoj, Bugarskoj i Makedoniji. Izuzetno je ukusno i jeftino, a i lako se pravi. Kačamak se najčešće služi sa kajmakom, sirom ili pavlakom, a mi vam danas donosimo 2 najbolja recepta. Za jedan je potreban rasol, a za drugi pretop. Ovako pripremljen kačamak je definitivno najukusniji. 

Sastojci:

  • 1 l vode
  • 1 kašičica soli
  • 200 g kukuruznog belog brašna
  • malo rasola 
  • malo pretopa 
  • slanina 

Posni i mrsni recept za kačamak:

9:54
Korak 1

Skuvajte kačamak

Sipajte vodu u šerpu, pa posolite. Kada voda krene da ključa dodajte brašno i kuvajte dok se smesa ne zgusne, uz neprestano mešanje. 

9:59
Korak 2

Posna verzija kačamaka

Ako želite posnu verziju kačamaka, a da ga ipak napravite na drugačiji način, onda vam predlažemo da isprobate ga prelijete rasolom iz kiselog kupusa. Sipajte kačamak u tanjir, prelijte rasolom i pospite tucanom paprikom. Ako bude potrebno dolivajte rasol. 

10:00
Korak 3

Mrsna verzija kačamaka

Ako se ne pridržavate Božićnog posta, onda vam predlažemo da napravite najlepšu verziju kačamaka. Gotov kačamak sipajte u tanjir, a onda prelijte pretopom i pospite proprženom i seckanom slaninom. 

Pročitajte i ovo: Hajdučki kačamak

TikTok/themodernnonna Zdravi mafini

(StvarUkusa/S.B.)