Kačamak je jelo koje se sprema od belog kukuruznog brašno. Tradicionalno se pravi u Srbiji, Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini, Turskoj, Bugarskoj i Makedoniji. Izuzetno je ukusno i jeftino, a i lako se pravi. Kačamak se najčešće služi sa kajmakom, sirom ili pavlakom, a mi vam danas donosimo 2 najbolja recepta. Za jedan je potreban rasol, a za drugi pretop. Ovako pripremljen kačamak je definitivno najukusniji.
Sastojci:
- 1 l vode
- 1 kašičica soli
- 200 g kukuruznog belog brašna
- malo rasola
- malo pretopa
- slanina
Posni i mrsni recept za kačamak:
Skuvajte kačamak
Sipajte vodu u šerpu, pa posolite. Kada voda krene da ključa dodajte brašno i kuvajte dok se smesa ne zgusne, uz neprestano mešanje.
Posna verzija kačamaka
Ako želite posnu verziju kačamaka, a da ga ipak napravite na drugačiji način, onda vam predlažemo da isprobate ga prelijete rasolom iz kiselog kupusa. Sipajte kačamak u tanjir, prelijte rasolom i pospite tucanom paprikom. Ako bude potrebno dolivajte rasol.
Mrsna verzija kačamaka
Ako se ne pridržavate Božićnog posta, onda vam predlažemo da napravite najlepšu verziju kačamaka. Gotov kačamak sipajte u tanjir, a onda prelijte pretopom i pospite proprženom i seckanom slaninom.
Pročitajte i ovo: Hajdučki kačamak
(StvarUkusa/S.B.)
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem