Kačamak je jelo koje se sprema od belog kukuruznog brašno. Tradicionalno se pravi u Srbiji, Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini, Turskoj, Bugarskoj i Makedoniji. Izuzetno je ukusno i jeftino, a i lako se pravi. Kačamak se najčešće služi sa kajmakom, sirom ili pavlakom, a mi vam danas donosimo 2 najbolja recepta. Za jedan je potreban rasol, a za drugi pretop. Ovako pripremljen kačamak je definitivno najukusniji.
Sastojci:
- 1 l vode
- 1 kašičica soli
- 200 g kukuruznog belog brašna
- malo rasola
- malo pretopa
- slanina
Posni i mrsni recept za kačamak:
Skuvajte kačamak
Sipajte vodu u šerpu, pa posolite. Kada voda krene da ključa dodajte brašno i kuvajte dok se smesa ne zgusne, uz neprestano mešanje.
Posna verzija kačamaka
Ako želite posnu verziju kačamaka, a da ga ipak napravite na drugačiji način, onda vam predlažemo da isprobate ga prelijete rasolom iz kiselog kupusa. Sipajte kačamak u tanjir, prelijte rasolom i pospite tucanom paprikom. Ako bude potrebno dolivajte rasol.
Mrsna verzija kačamaka
Ako se ne pridržavate Božićnog posta, onda vam predlažemo da napravite najlepšu verziju kačamaka. Gotov kačamak sipajte u tanjir, a onda prelijte pretopom i pospite proprženom i seckanom slaninom.
Pročitajte i ovo: Hajdučki kačamak
(StvarUkusa/S.B.)
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus