Kačamak je vrsta tradicionalnog jela spremljenog obično od kukuruznog brašna. Spada u tradicionalna jela u Srbiji, Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini, Bugarskoj, Makedoniji i Turskoj.  Slično jelo se sprema svuda u svetu, a poznato je pod imenom palenta ili polenta. 

Postoje mišljenja da su kačamak i palenta nazivi za isto jelo, ali mnogi smatraju da su ovo zapravo dva različita jela. Prema njima, razlika je u tome što se palenta pravi od kukuruznog griza ili od žutog kukuruznog brašna, dok se kačamak pravi od belog kukuruznog brašna.

Sastojci:

  • 1 l mleka
  • kukuruzno brašno (količina zavisi od gustine koju želite)
  • kajmak

Priprema:

U provrelo mleko dodavati kukuruzno brašno (najbolje je ako možete da nađete domaće, belo). Kuvati dok se ne postigne željena gustina, neprestano mešajući. Kada je kuvano, dodajte kajmak i servirajte na tanjir.

Izvor: Stvar ukusa

*KUVAJMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT i OSVOJITE VREDNE NAGRADE