Svadbarski kupus je starinsko srpsko jelo koje se pravi od kiselog kupusa i nekoliko vrsta mesa. Ovo jelo je jako i idealno za zimu, a dugo krčkanje omogućava da meso i kupus puste sokove koji kada se pomešaju čine ovo jelo pravim gurmanlukom u kojem će svi uživati. Svadbarski kupus se nekada služio na svadbama, a super je predlog i kada imate slavu. Od kiselog kupusa možete da pravite razna jela, ali ovaj recept je jedan od najboljih.
Sastojci:
- 2 kg kiselog kupusa
- 1 kg mesa po izboru
- 1/2 kg suvih rebara
- 1/2 kg slanine
- 1 crni luk
- 4 čena belog luka
- 1 puna kašika masti
- 1 kašika slatke paprike
- biber u zrnu
- lovorov list
Recept za svadbarski kupus sa mesom:
Pripremite sastojke
U tiganju na malo ulja propržite sitno seckani crni luk, pa kada omekša sklonite sa šporeta i dodajte slatku papriku. Sve dobro promešajte. Kiseli kupus isecite na veće komade. Meso i slaninu isecite, a rebra ostavite u komadu.
Poređajte sastojke
Zemljanu posudu premažite mašću, pa dno pokrijte listovima kupusa. Zatim naizmenično ređajte sastojke. Malo sečenog kupusa, luk, pa isečeno meso. Na kraju pospite biberom u zrnu, poređajte cele čenove belog luka i lovorov list. Poslednji red treba da bude kiseli kupus. Prelijte vrelom vodom i poklopite posudu odgovarajućim poklopcem.
Kuvajte svadbarski kupus
Kuvajte dok ne krene da ključa, pa smanjite temperaturu i krčkajte još 4 sata. Što se duže krčka to je ukusnije. Ako želite pored vode možete da dodate i malo paradajz sosa.
Pročitajte i ovo: Kako se uvijaju sarme
BONUS VIDEO:
(StvarUkusa/S.B.)
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem
Tri vrste oblandi od jedne smese
Carska pita za predjelo za Aranđelovdan