Svadbarski kupus je starinsko srpsko jelo koje se pravi od kiselog kupusa i nekoliko vrsta mesa. Ovo jelo je jako i idealno za zimu, a dugo krčkanje omogućava da meso i kupus puste sokove koji kada se pomešaju čine ovo jelo pravim gurmanlukom u kojem će svi uživati. Svadbarski kupus se nekada služio na svadbama, a super je predlog i kada imate slavu. Od kiselog kupusa možete da pravite razna jela, ali ovaj recept je jedan od najboljih. 

Sastojci:

  • 2 kg kiselog kupusa
  • 1 kg mesa po izboru 
  • 1/2 kg suvih rebara
  • 1/2 kg slanine
  • 1 crni luk 
  • 4 čena belog luka
  • 1 puna kašika masti
  • 1 kašika slatke paprike
  • biber u zrnu
  • lovorov list

Recept za svadbarski kupus sa mesom:

14:33
Korak 1

Pripremite sastojke

U tiganju na malo ulja propržite sitno seckani crni luk, pa kada omekša sklonite sa šporeta i dodajte slatku papriku. Sve dobro promešajte. Kiseli kupus isecite na veće komade. Meso i slaninu isecite, a rebra ostavite u komadu.  

14:33
Korak 2

Poređajte sastojke 

Zemljanu posudu premažite mašću, pa dno pokrijte listovima kupusa. Zatim naizmenično ređajte sastojke. Malo sečenog kupusa, luk, pa isečeno meso. Na kraju pospite biberom u zrnu, poređajte cele čenove belog luka i lovorov list. Poslednji red treba da bude kiseli kupus. Prelijte vrelom vodom i poklopite posudu odgovarajućim poklopcem. 

14:33
Korak 3

Kuvajte svadbarski kupus

Kuvajte dok ne krene da ključa, pa smanjite temperaturu i krčkajte još 4 sata. Što se duže krčka to je ukusnije. Ako želite pored vode možete da dodate i malo paradajz sosa. 

Pročitajte i ovo: Kako se uvijaju sarme

BONUS VIDEO: 

Instagram/healthfitnessguide_ Recept za sarme

(StvarUkusa/S.B.)