Španija je poznata po paelji, pogotovo u Valensiji u kojoj je i prvi put nastala. U originali se pravi sa morskim plodovima, ali danas paelju možete da napravite i sa mesom. Ovaj autentični španski recept za paelju sa morskim plodovima prepun je različitih ukusa, i verovali ili ne, lako se pravi. Paelja sa morskim plodovima se pravi u jednoj posudi, a dovoljno je da poslužite parče hleba. 

Sastojci

  • 3 čena belog luka
  • 1/2 crnog luka
  • 1/2 crvene paprike
  • 250 g lignji (očišćenih) 
  • 12 sirovih škampa (oguljenih i očišćenih)
  • 8 svežih dagnji ​​(očišćenih)
  • 120 ml paradajz sosa
  • 1/2 kašičice slatke paprike 
  • 600 ml ribljeg bujona
  • 200 g pirinča
  • 2 kriške limuna
  • šaka sitno iseckanog peršuna

Recept za paelju sa morskim plodovima:

16:24
Korak 1

Propržite sastojke

U tiganju zagrejte malo ulja, pa dodajte sos i iseckane i očišćene lignje. Promešajte i pržite nekih 2 minut, a onda izvadite iz tiganja. U isti dodajte sitno seckani crni luk, kao i mleveni beli. Sipajte još malo ulja i promešajte. Kada luk malo omekša dodajte seckanu papriku. Sipajte paradajz sos, pa posolite, pobiberite, pospite slatkom paprikom i promešajte. Kada se sos zgusne, vratite lignje, pa sipajte riblji bujon.

16:25
Korak 2

Kuvajte paelju

Čim bujon provri dodajte pirinač, a nakon 5 minuta dodajte i dagnje i očišćene škampe. Kuvajte dok pirinač ne upije sav bujon, a zatim vratite, pa još 1-2 minuta kuvajte na najjačoj temperaturi. 

16:25
Korak 3

Dekorišite paelju

Posle 5 minuta otkrijte tiganj, ukrasite paelju kriškama limuna i sitno seckanim peršunom.

Pročitajte i ovo: Kozice u aromatičnom sosu

BONUS VIDEO: 

Meksički pirinač TikTok/mad.eats

(StvarUkusa/S.B.)