Španija je poznata po paelji, pogotovo u Valensiji u kojoj je i prvi put nastala. U originali se pravi sa morskim plodovima, ali danas paelju možete da napravite i sa mesom. Ovaj autentični španski recept za paelju sa morskim plodovima prepun je različitih ukusa, i verovali ili ne, lako se pravi. Paelja sa morskim plodovima se pravi u jednoj posudi, a dovoljno je da poslužite parče hleba.
Sastojci
- 3 čena belog luka
- 1/2 crnog luka
- 1/2 crvene paprike
- 250 g lignji (očišćenih)
- 12 sirovih škampa (oguljenih i očišćenih)
- 8 svežih dagnji (očišćenih)
- 120 ml paradajz sosa
- 1/2 kašičice slatke paprike
- 600 ml ribljeg bujona
- 200 g pirinča
- 2 kriške limuna
- šaka sitno iseckanog peršuna
Recept za paelju sa morskim plodovima:
Propržite sastojke
U tiganju zagrejte malo ulja, pa dodajte sos i iseckane i očišćene lignje. Promešajte i pržite nekih 2 minut, a onda izvadite iz tiganja. U isti dodajte sitno seckani crni luk, kao i mleveni beli. Sipajte još malo ulja i promešajte. Kada luk malo omekša dodajte seckanu papriku. Sipajte paradajz sos, pa posolite, pobiberite, pospite slatkom paprikom i promešajte. Kada se sos zgusne, vratite lignje, pa sipajte riblji bujon.
Kuvajte paelju
Čim bujon provri dodajte pirinač, a nakon 5 minuta dodajte i dagnje i očišćene škampe. Kuvajte dok pirinač ne upije sav bujon, a zatim vratite, pa još 1-2 minuta kuvajte na najjačoj temperaturi.
Dekorišite paelju
Posle 5 minuta otkrijte tiganj, ukrasite paelju kriškama limuna i sitno seckanim peršunom.
Pročitajte i ovo: Kozice u aromatičnom sosu
BONUS VIDEO:
(StvarUkusa/S.B.)
Gusta krompir čorba sa slaninicom
Pileći file u aromatičnom sosu od pavlake i paradajza
Recept za najukusniju karbonaru sa piletinom - bez pavlake!
salata
posno