Kozice su specijalitet koji može da se priprema na različite načine i uglavnom se ne čiste, nego kuvaju u ljusci. Služile su se od davnina, a Grci su ih pripremali umotane u list smokve. Donosimo vam recept za kozice koje se kuvaju u aromatičnom sosu od meda i soja sosa, a ovako pripremljene služe se sa kuvanim pirinčem. Ono što je bitno kod ovog recepta jeste da ih očistite pre pripreme. Svi ljubitelji morskih plodova oduševiće se ovim receptom, a pročitajte i kako da spremite lignje kod kuće.
Sastojci:
220 g očišćenih kozica
4 čena belog luka
1 mladi luk
1 kašika putera
1/2 kašičice tucane paprike
1/2 kašičice susamovog ulja
1 kašičica susama
2 kašike meda
Za sos:
1/4 šolje vode
2 kašike svetlog soja sosa
1/2 kašike tamnog soja sosa
1 kašičica šećera
1 kašičica sirćeta
1 kašičica kukuruznog skroba
Priprema:
Kozice očistite i posolite. Propržite ih par minuta, pa izvadite iz tiganja. Sitno iseckajte beli i mladi luk, pa u tiganj sipajte puter. Kada se istopi dodajte seckani luk i propržite par minuta. Vodu, soja sos, šećer, sirće i skrob pomešajte. Sipajte u tiganj gde je luk i kada se zgusne, pospite tucanu papriku, promešajte i vratite kozice. Ugasite šporet i dodajte med, susamovo ulje i dobro promešajte. Dekorišite susamom.
Izvor: Stvar ukusa
HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT i osvojite VREDNE NAGRADE
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus