Punjene lignje su nekada bile rezervisane sa restorane negde na obali mora. Sada ovo ukusno jelo možete veoma lako napraviti kod kuće bez previše muke. Belo vino mu daje poseban šmek, a vi ćete polizati prste koliko je dobro.

Da vam lignje ne budu žilave pre pripreme ih poprskajte sa malo limunovog soka i birajte manje komade koja imaju bela tela, a da biste omekšali lignje, lagano ih lupite nekoliko puta sa svake strane koristeći kuhinjski čekić.

Sastojci:

  • 700 g očišćenih lignji
  • 500 g krompira
  • 1 glavica luka
  • 4 čena belog luka
  • 4 kašike prezli
  • 50 ml maslinovog ulja
  • 100 ml belog vina
  • veza svežeg peršuna
  • so, biber

Priprema:

Luk i beli luk sitno naseckajte, zajedno sa krakovima od lignji, pa ih propržite na maslinovom ulju, dodajte sitno naseckan peršun i sve dinstajte nekih 5 minuta. Pred kraj dodajte začine po ukusu, prezle i sklonite sa ringle. Lignje napunite dobijenom smesom, pa ih zatvorite čačkalicom. Krompir oljuštite i isecite na deblje kriške. Lignje poređajte u vatrostalnu zajedno s krompirom, pa sve prelijte sa maslinovim uljem i belim vinom. Pokrijte folijom i pecite u rerni zagrejanoj na 180 C oko 45 minuta. Nakon tog vremena skinite foliju i pecite još 15 minuta dok ne dobiju lepu zapečenu koricu.

Izvor: Stvar ukusa 

KUVAJMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT i OSVOJITE VREDNE NAGRADE