Uskršnji post uveliko traje, a riba je uvek rado viđen gost na posnoj trpezi. Pastrmka je veoma zdrava vrsta ribe, a po receptu koji vam pdonosimo biće posebno ukusna, sa hrskavom i slasnom koricom.

Ribu je bolje peći u rereni nego pržiti, jer ćete na taj način i kuću sačuvati od njenog mirisa koji ume da bude prilično jak i teže se uklanja iz prostorija.

Sastojci:

  • 4 pastrmke
  • 2 kašike kukuruznog brašna
  • 1 kašika pšeničnog brašna
  • 2 limuna
  • 1 veza peršuna
  • 2 čena belog luka
  • maslinovo ulje
  • so, biber

Priprema:

Očišćenu pastrmku posušite ubrusima i dobro usolite. U unutrašnjost svake ribe naprskajte malo soka od limuna, stavite malo sitno seckanog belog luka i peršuna. Na jednom tanjiru pomešajte kukuruzno, pšenično brašno sa malo soli. Ova mešavina daće ribi hrskavu koricu, a trik sa lukom, limunom i peršun koji stavljate u ribu pre pečenja daće joj poseban ukus. Pouljite maslinovim uljem pleh ili vatrostanu posudu u kojoj ćete peći ribu. Rernu uključite na 200 stepeni da se zagreje. Svaku pastrmku bogato uvaljajte u mešavinu brašna, začina i slažite u pleh ili vatrostalnu posudu, pa po vrhu ribu poprskajte sa malo maslinovog ulja. Stavite u vruću rernu i pecite na 200 stepeni 45 minuta. Da bi korica bila jednako pečena i hrskava sa obe strane, na polovini pečenja pažljivo okrenite ribu. Poslužite je uz preliv od maslinovog ulja, belog luka, limuna i peršuna.

Izvor: Stvar ukusa