Uskršnji post uveliko traje, a riba je uvek rado viđen gost na posnoj trpezi. Pastrmka je veoma zdrava vrsta ribe, a po receptu koji vam pdonosimo biće posebno ukusna, sa hrskavom i slasnom koricom.
Ribu je bolje peći u rereni nego pržiti, jer ćete na taj način i kuću sačuvati od njenog mirisa koji ume da bude prilično jak i teže se uklanja iz prostorija.
Sastojci:
- 4 pastrmke
- 2 kašike kukuruznog brašna
- 1 kašika pšeničnog brašna
- 2 limuna
- 1 veza peršuna
- 2 čena belog luka
- maslinovo ulje
- so, biber
Priprema:
Očišćenu pastrmku posušite ubrusima i dobro usolite. U unutrašnjost svake ribe naprskajte malo soka od limuna, stavite malo sitno seckanog belog luka i peršuna. Na jednom tanjiru pomešajte kukuruzno, pšenično brašno sa malo soli. Ova mešavina daće ribi hrskavu koricu, a trik sa lukom, limunom i peršun koji stavljate u ribu pre pečenja daće joj poseban ukus. Pouljite maslinovim uljem pleh ili vatrostanu posudu u kojoj ćete peći ribu. Rernu uključite na 200 stepeni da se zagreje. Svaku pastrmku bogato uvaljajte u mešavinu brašna, začina i slažite u pleh ili vatrostalnu posudu, pa po vrhu ribu poprskajte sa malo maslinovog ulja. Stavite u vruću rernu i pecite na 200 stepeni 45 minuta. Da bi korica bila jednako pečena i hrskava sa obe strane, na polovini pečenja pažljivo okrenite ribu. Poslužite je uz preliv od maslinovog ulja, belog luka, limuna i peršuna.
Izvor: Stvar ukusa
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem