Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

KAKO DA LIGNJE NE BUDU ŽILAVE I GUMENE? Top kuvari otkrili trikove, a za mekoću ih marinirajte u jednom napitku

Autor Marija Brčić

Uz ove trikove lignje neće biti žilave, već spremljene kao u najboljem restoranu.

 Kako da lignje ne budu žilave Izvor: Shuttersotck

Lignje su mnogima omiljena vrsta morskih plodova, ali većina često izbegava da ih pravi kod kuće, jer misle da je njihova priprema isuviše komplikovana. Ipak, postoje jednostavni trikovi koje koriste profesionalni kuvari, kako da ispadnu savršene svaki put.

Ovo su saveti kako da vam lignje budu ukusnije, manje žilave i da budu spremljene kao u najboljem restoranu. 

Kupovina

Potražite lignje koje imaju čvrsta, sjajna bela tela, a zaobiđite sve koje imaju ružičastu ili ljubičastu nijansu. Što su manje, to je nežnija tekstura i mekše meso.

Izlupajte meso

Da biste omekšali lignje, lagano ih lupite nekoliko puta sa svake strane koristeći kuhinjski čekić ili teški tiganj, ali vodite račun da ne "posecpate" meso.

Sečenje

Nakon što izlupate lignje, isecite ih na kolutove ili trake, ostavite pipke cele ili prepolovite ukoliko su preveliki. Da biste napravili kolutove lignji, isecite telo lignje poprečno na željenu debljinu. Da biste napravili trake, isecite duž vidljivog šava koji ide duž tela, a zatim ga otvorite kao knjigu i isecite.

Priprema

Većina lignji se prodaju već očišćene. Za svaki slučaj proverite prstom da nije ostao neki deo neočišćen. Operite ih pod mlazom hladne vode, pa osušite papirnim ubrusima, radeći to brzim potezima da se ne zalepi. 

Možda će vas zanimati

Prženje

Kada ih pržite/pohujete lignjama je potrebna sasvim kratka termička obrada oko 2 minuta u jako zagrejanom ulju, u obilnoj količini koja treba da ih skroz pokriva. Ako ih dugo budete pržili, postaće suve i žilave.

Kuvanje

Međutim, kod kuvanja stvari stoje sasvim drugačije - što ih duže kuvate, to će biti mekše. Ovde se preporučuje da vatra bude slaba do umerena, a minimalno vreme je 35 minuta. Nije dobro da skuvana lignja bude žilava i nikako nije prijatna za konzumaciju.

Pečenje

Ako ćete ih peći na ploči ili roštilju kako biste dobili mekanu i ukusnu lignju, treba da ih stavite da se peku sa veoma malo masti, kada je temperatura dostigla najvišu tačku. Tako se momentalno zapeče, dobija boju i okreće se i sa druge strane na kratko. Ceo proces ne traje više od 4-5 minuta

Ako ispoštujete ova "pravila" imaćete dobre rezultate, ali ipak da biste bili sigurniji, možete da primenite i ove trikove.

Prethodno potapanje u mleku je odličan način da dobijete mekanu lignju. Stavite očišćene lignje u posudu sa svežim mlekom minimum 30 minuta pre pripreme. Takođe možete da ih potopite u limunov sok, oko 15 minuta pre nego što ih budete pržili. 

Izvor: Stvar ukusa

Šta ćete danas spremati? Ideje za brze, jednostavne i ukusne obroke te čekaju svakog dana na Viberu. PRIJAVI SE OVDE.

Pročitajte još:

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Recepti

Trikovi i saveti