Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

KAKO SE SPREMA LOSOS: Da se ne bi zalepio za tiganj iskoristite trik profesionalnih kuvara - lakše je nego što mislite

Losos je neverovatno zdrav i koristan za vaše telo, a evo kako da ga najlakše pripremite.

 Kako se pravi losos Izvor: Shutterstock

Losos u sebi sadrži ogromnu koncentraciju proteina, ali i korisne omega 3 kiseline i zdrave masti koje čine da vaše telo dobije sve potrebne nutrijente koji ga čine zdravim, jakim i izdržljivjim. Sva riba je zdrava i korisna, ali losos je definitivno kralj među ribama, zbog svoje ogromne hranljivosti koju nudi.

Mnogi misle da je priprema lososa teška i komplikovana, ali zapravo, njegovo spremanje je vrlo lako i gotovo je posle samo nekoliko minuta. Najlakši način da pripremite filet lososa jeste u tiganju. Pored toga možete ga ispeći i u rerni. 

U tiganj sipajte malo ulja i pustite da se ulje zagreje na srednjoj temperaturi. Losos se sprema tako što se 90% vremena prži na strani koja sadrži kožu. Međutim, problem se javlja kada se koža zalepi za tiganj. To se dešava ako se u lososu nalazi višak vlage koji dovodi do lepljenja. Zato filet lososa umotajte u parče ubrusa pre nego što ga stavite u tiganj, kako biste izvukli višak vode.

Sastojci:

  • 2 fileta lososa
  • morska so
  • maslinovo ulje
  • biber

Možda će vas zanimati

Priprema u tiganju:

Filet losola posolite i popiberite poukusu, pa ga lagano ubacite u tiganj i pustite da se prži na strani na kojoj se nalazi koža. Temepratura tiganja treba da bude srednja i filet nemojte okretati, već ga pustite da se prži na koži oko 5 minuta. Kada vidite da meso polako dobija boju blizu sredine, okrenite filet na drugu stranu i propržite ga 20-ak sekundi, zatim izvadite filet iz tiganja i poslužite ga sa prilozima po želji.

Priprema u rerni:

Pored pripremanja u tiganju možete ga ispeći i u rerni. Zagrejati rernu na 200 stepeni. Za to vreme obložite pleh papirom za pečenje, na njega stavite filete lososa, prelijte ih maslinovim uljem, začinite morskom solju i biberom. Pecite oko 20 do 25 minuta.

Lososa možete jesti sa bilo kojoj vrstom povrća, kao i uz pire krompir ili salatu.

Izvor: Stvar ukusa

Šta ćete danas spremati? Ideje za brze, jednostavne i ukusne obroke te čekaju svakog dana na Viberu. PRIJAVI SE OVDE.

Pročitajte još:

Možda će vas zanimati

Komentari 2

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Cvetana

Moze li se skinuti ta kora sa lososa u restoranima pa da ugodjaj bude potpun?

Nenad

dobra ideja , ali znate li vi posto je losos. Moze li covek ili penzioner sa primanjima od 20-30 hiljada dinara da sebi priusti to . Ja sam ga tamanio dok sam ziveo u USA , ali bas a i sad u Srbiji ga jedem neretko , ali moja penzija sa sve prihodima je preko 1500 evra mesecno . Tovljeni losos kilogram kosta oko 2500-4000 dinara , zavisno kako gde . A dok sam radio preko neretko me je firma vodila na "svez" losos ulovljen u jezerima Aljaske , bez hemije , ali 1 kilogram toga je bio oko 300+ $$ Tako da smanjite dozivljaj i prebacite se na drugu temu . Prosecan Srbin moze samo da sanja losos , osim ako nije narko diler, kontraverzni biznismen ili nesto slicno .

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Recepti

Trikovi i saveti