Profesionalni poslastičari najbolje znaju trikove za parvljenje torti na sprat, a da pritom ona bude čvrsta i da se ne razočarate kada vidite finalnu verziju - krivu tortu.
Iako možda deluje kao nemoguća misija i prilično komplikovano, zapravo nije, a ovaj trik može da posluži koliko god da želite da torta bude visoka.
Dve torte treba da "spojite" u jednu - prvo pazite da gornja torta bude uža od donje ili barem istih dimenzija. Prvo nanesite umućeni šlag/slatku pavlaku na tortu koju ste odabrali za donju, pa ga lepo poravnajte.
Bilo koja torta može da bude donja ukoliko se sledi postupak slaganja, ali ipak izbegavajte one sa mekim kremama, bez kora ili sa beze korama. Donju tortu vratite u frižider na oko sat-dva da površina šlaga kao i sama torta još malo očvrsne.
Gornja torta treba da stoji na posebnoj tacnici, obično je to ona od kartona, a bilo bi poželjno da je filovana ili u kalupu ili u foliji. Ako nije, važno je bar da stoji na tacni s koje ćete lako moći da je prebacite pomažući se jednom rukom i da je baš dobro rashlađena i čvrsta kako bi se njome lakše "manipulisalo".
U donju tortu zabodite običnu široku slamčicu za piće, obeležite je do visine do koje je u torti, tačnije malo iznad toga, pa je odsecite i vratite u tortu. Potrebno je da ponovite radnju za još oko četiri slamčice.
Ako je gornja torta baš teška ili će složena torta da stoji duže obezbedite se sa još nekoliko dodatnih slamčica kako ne biste brinuli. Rasporedite ih ravnomerno po sredini donje torte na nekoliko mesta.
Spustite gornju tortu tako da kartonski podložak legne na slamčice, koje će je podupirati u stvari. Ovim ste obezbedili da težina gornje ne pritiska donju, te se ova neće razići ili ulubiti pod teretom.
Postavljenu tortu premažite šlagom kao što ste i donju, a potom poravnajte i zagladite šalag po istom principu. Dodatno vodite računa da ne oštetite previše gornju površinu donje torte, koju ćete svakako posebno poravnati na samom kraju.
I to je to, složena torta na sprat može da na hlađenje,a nakon toga je dekorišite po svojoj želji.
Izvor: Stvar ukusa
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem