Pripremanje kolača mnoge domaćice shvataju veoma ozbiljno, ali i onim najiskusnijim se ponekad desilo da omanu i da on uz sav trud jednostavno ne uspe. Neretko se desi da testo ili splasne, ili popuca po površini, ili se ispeče više nego što bi trebalo.

Da vam se to ubuduće ne bi događalo, trebalo bi da povedete računa o tome da li pratite mere u receptu, da li je rerna previše zagrejana i da li ste odabrali adekvatnu tepsiju. Ako se ipak desi da poslastica koju spremate nije ispala kako ste zamislili, i za taj problem postoji rešenje.

1. Previše suvo testo

Uvek pravite kolač po istom receptu i uvek bude mekan i vazdušast, a sada je suv i osipa se? Postoje dva moguća razloga - ili su jaja koja ste koristili za pripremu mala ili je rerna bila previše vruća.

Rešenje: Prelijte kolač mlekom, sokom ili likerom i stavite ga u frižider na nekoliko sati.

2. Testo se odvaja od ivica pleha, ali je sredina žitka

Ako se kolač savršeno peče duž ivica pleha, ali testo ostaje žitko u sredini, to može da bude posledica neodgovarajuće temperature u rerni.

Rešenje: Smanjite temperaturu i pecite kolač još neko vreme. Možete ga prekriti aluminijumskom folijom - tako neće izgoreti.

3. Testo je super naraslo, ali je iznenada splasnulo

Jedna od najuzbudljivijih stvari prilikom pečenja kolača je provirivanje kroz vrata rerne i posmatranje testa kako se diže na određenoj temperaturi. Međutim, taj osećaj može upropastiti trenutak kada kolač počne da "tone" samo nekoliko sekundi kasnije.

Postoji nekoliko razloga zbog kojih je vaša torta "potonula" tokom pečenja. To će se desiti ako ste sipali previše praška za pecivo, ako predugo mutite jaja i ostale sastojke ili ako ste stavili pleh u pregrejanu rernu i svaki čas je otvarali dok se kolač peče.

Rešenje: Stavite malo više fila preko središnjeg dela kolača. Premažite kolač šlagom i dodajte ukrase da biste prikrili rupu koja se napravila u centralnom delu poslastice.

4. Kolač je divno narastao, ali je popucao po površini

Ovo se svakoj domaćici desilo bar jednom u životu. Razlog može da bude prevelika količina praška za pecivo ili kvasca, ali i malo više brašna ili "tesna" tepsija. Konačno, obratite pažnju na kojoj temperaturi pečete kolač - ako je malo jača, testo će neminovno početi da puca.

Rešenje: Kad vam se ovako nešto desi, šlag je opet dobro rešenje da zamaskirate neuspeh.

Izvor: Stvar ukusa