Aluminijumska folija ima višetruku primenu i nalazi se u gotovo svakoj kuhinji. Osim za umotavanje hrane, održavanje toplote, sprečavanja da hrana u toku pečenja zagori, odlična je i za čišćenje, pa i za pranje veša.
Sigurno ste primetili da je folija sa jedne strane sjajna, sa druge mat. Ovo, naravno, nije samo zbog estetike i atraktivnosti, već obe strane imaju različite funkcije.
Ova razlika nastaje u procesu proizvodnje, dva sloja folije prolaze kroz valjak u isto vreme. Strana koja dolazi u dodir sa poliranim čeličnim valjkom postaje sjajna, a druga strana, koja nije u kontaktu sa valjkom, izlazi mat.
Koju stranu koristiti kada pečete hranu?
Mnoge domaćice se pitaju koju stranu folije da okrenu ka namirnicama kada ih peku u rerni, a koja strana da bude bliža izvoru toplote. Kada stavite sjajnu stranu spolja (ka izvoru toplote), od nje se maksimalno odbijaju infracrveni zraci, što znači da dovodi do sporijeg zagrevanja.
Ako mat stranu stavite spolja, a sjajnu ka namirnicama, to teoretski omogućava da se zagrevanje namirnice poveća i do 10 do 15 odsto, što znači da sjajna strana unutra povećava temperaturu pečenja namirnice. Ovo pravilo važi i kada želimo da na duže vreme očuvamo neki proizvod toplim.
Kako biste to postigli, hranu treba da umotate u aluminijumsku foliju sa sjajnom stranom prema unutra. U većini slučajeva, bez obzira na koju stranu je stavili, aluminijska folija će osigurati jednako dobar posao i kod zamrzavanja i kod spremanja hrane.
Pranje veša
One će izazvati više okretanja odeće, zbog čega će postati mekša. Isti trik možete koristiti i u sušilici veša, a folija je odličan saveznik jer ga oslobađa statičkog elektriciteta.
Uklanjanje tvrdokornih masnoća
Za pranje sudova i tvrdokorne masnoće takođe možete upotrebiti kuglu od folije, koju možete koristiti umesto žice. Isto važi i za čišćenje rerne i uprljanih žica u njoj.
Čišćenje srebra
U posudu stavite aluminijumsku foliju na dno, sipajte vodu, dodajte kašičicu soli i ostavite srebrne predmete unutra. Ostavite tako desetak minuta, pa predmete obrišite suvom krpom.
Čuvanje toplote na roštilju
Da biste sprečili veliki gubitak toplote pri pečenju roštilja, prekrijte rešetku folijom i tako zagrevajte deset minuta. Neposredno pre pečenja mesa ili povrća uklonite foliju.
Izvor: Stvar ukusa
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem