Kamenac je jedan od glavnih "neprijatelja" u svakoj kuhinji, a sigurno ste već isprobali raznoraznu kupovnu hemiju za njegovo uklanjanje, koja nije baš uvek bila toliko efikasna kako ste se nadali.

Ipak, pored njih postoje i namirnice koje možete pronaći u svojoj kuhinji, a koja mogu biti od velike pomoći u otklanjanju kamenca.

Magični sok od limuna

Od limuna se može pripremiti univerzalno sredstvo za čišćenje. U flašu s raspršivačem pomešajte sok od jednog limuna, 15 kapi eteričnog ulja limuna i litar vode. Osim što čisti, limunov sok uspešno uklanja i vodeni kamenac s kuhinjskih armatura i posuđa.

Za sprečavanje nakupljanja kamenca, ali i za poliranje, kuhinjske česme, sudoperu, pa čak i čaše povremeno natrljajte sokom, odnosno kriškom limuna.

Naprskajte površinu zahvaćenu kamencem rastvorom i ostavite da odstoji 15 minuta. Starom četkicom za zube iščetkajte najtvrdokornije delove. Isperite vodom i svaka površina ili predmet će zasijati kao da je juče kupljena.

Sirće

Ako vam se dogodila ta neprijatnost da je kamenac zapušio slavinu, postoji vrlo jednostavno rešenje. Uzmete sirće, nakvasite krpu njime, omotajte je oko slavine i ostavite da stoji nekoliko minuta. Isperite, a ako efekat nije bio zadovoljavajući, ponovite nekoliko puta.

Takođe sirće možete koristi za blistava stakla i prozore tako što ćete ga pomešati sa vodom, takođe u razmeri pola pola. Zagrejano do tačke ključanja skinuće tvrdokorni kamenac sa gotovo svih površina, uključujući i sanitarije u kupatilu, samo vodite računa da ne udišete isparenja i da se ne opečete.

U videu možete pogledati još trikova kako da u svom domu iskoristite sirće za uklananje kamenca.

Izvor: Stvar ukusa

4 trika za čišćenje sa sirćetom Instagram/carolina.mccauley