Dobar deo vremena u svojoj kući ili stanu provodimo u kuhinji, zato se u većini domova ova prostorija najlakše i najčešće prlja. Najkorisniji savet za održavanje kuhinje urednom i čistom je da odmah pospremate za sobom, u toku spremanja ili posle obroka.

Ipak, brzo vreme, pa i takav život, dovodi do toga da, kada imamo vremena da hranu pripremamo, obično nemamo vremena, a ni volje da za sobom i pospremimo. Upravo iz tog razloga je korisno primenjivati trikove pomoću kojih će vaša kuhinja izgledati uredno i čisto za manje od deset minuta.

1. Sredite sve oko sudopere

Sudopera u kojoj su nagomilani prljavi sudovi, a oko njih oni tek oprani, može delovati veoma neuredno. Najbolji savet je onaj već pomenuti, kada nešto iskoristite - odmah sklonite ili operite.

Čiste sudove ostavite nekoliko minuta da se ocede, a onda ih čistom krpom brišite i sklanjajte u kuhinjske ormariće.

2. Obrišite ručkice na ormarićima i frontove

Ukoliko su ručkice na ormarićima čiste i sjajne, ovaj deo nameštaja će delovati dosta urednije, kao da ste uložili sate u njihovo čišćenje. Sredstvima ili maramicama za tu namernu na brzinu prebrišite ručke na svim elementima u kuhinji. Isto uradite i sa frontovima.

Ako ovo uradite barem jednom dnevno, otisci prstiju, tragovi hrane, masnoće i pare se neće zadržavati, pa prilikom generalnog čišćenja kuhinje nećete imati mnogo muke.

3. Očistite šporet

Kada pripremate hranu, ona prska na sve strane. Stoga je najbolje da čim završite, šporet, još dok je vruć, obrišete vlažnom krpom. Čim se ohladi, strugalicom ili žicom, u zavisnosti od tipa ringle, uklonite sve nečistoće, pa šporet ponovo obrišite.

Izvro: Stvar ukusa