Ako smatrate da se grašak dugo kuva, lako zagori, bude mnogo tvrd ili naprotiv, postane kašast, znači da vi ne možete da kuvate pravilno. Naime, važno je da znate neke trikove za kuvanje graška!

Koliko vremena se kuva grašak?

Suvi grašak se normalno kuva oko 2 sata, a ponekad i duže, pošto ovde sve zavisi od sorte i potrebne konsistencije jela koje pravite. Ako ga prethodno potopite, onda će da nabubri, što će značajno smanjiti vreme kuvanja. U tom slučaju će se pripremiti za oko 40-60 minuta.

Kako da ubrzate kuvanje graška?

1. Nemojte ga soliti odmah, pošto se u slanoj vodi on sporije kuva. Naime, zbog toga je dobro da ga začinite pred kraj, kad bude skoro gotov.

2. Nakon što provri, dodajte u grašak nekoliko kašika biljnog ulja.

3. 10-15 minuta nakon što provri, dodajte oko pola kašičice sode bikarbone na svaka 2 litra vode. Tako će grašak postati mekan, samo nakon 5 minuta, ali budite pažljivi, pošto ako dodate više sode, može pokvariti ukus jela.

Kako da kuvate grašak?

Obavezno ga pregledajte, pošto čak i kod skupljih proizvoda se mogu naći nečistoće i trula zrna na primer. Nakon toga potopite u mlaku vodu na 5-8 sati, ne više, pošto može da se prekuva. Da biste videli da li je gotov, prosto proverite da li je grašak nabubrio dovoljno. Ako nije, onda sipajte još vode, a nakon toga sačekajte još oko pola sata.

Takođe, pre nego što skuvate grašak operite ga i koristite šerpu sa debelim dnom, da ne zagori. Voda treba da pokrije grašak oko 1 cm i stavite da se kuva na tihoj vatri.

Kad se pojavi pena, skinite je kašikom ili specijalnim kuhinjskim priborom u te svrhe. Ni u kom slučaju nemojte dobro zatvarati šerpu, nego ostavite malo mesta da izlazi para, pošto u protivnom može da pokipi i da uprljajte ringlu.

Ovi laki saveti će vam pomoći ne samo ga kuvate recepte sa graškom brzo, nego da uvek imate odlična jela idealne konsistencje.

Izvor: Stvar ukusa