Nekada se riba pekla na vatri bez začina i pohovanja. Takva se smatrala najukusnijom, a danas je jedan od poznatijih specijaliteta lešo ili kuvana riba, ali pržena riba je i dalje najlakši način da je pripremite ako to radite kod kuće. Međutim, ne zna svaka domaćica pravilno da isprži ribu, mnoge misle da je potrebno paniranje inače jelo neće biti ukusno, a desiće se da se riba zalepi za tiganj i raspadne. Umesto brašna iskoristite marinadu i uspećete da je napravite savršeno.
Sastojci:
- 1,5 kg ribe po želji
- prstohvat šećera
- začini
- 2 kašike soja sosa
Priprema:
Ribu očistite od krljušti i dobro isperite vodom, pa osušite ubrusima. Isecite je počevši od repa i pažljivo uklonite unutrašnjost. Nakon sečenja je temeljno isperite. Isecite je na komade, pa posolite i pobiberite, dodajte šećer, začine i soja sos. Sipajte u posudu i pola litre vode sobne temeprature i promešajte. Ostavite da se marinira 30-40 minuta. U dobro zagrejan tiganj sipajte ulje i poređajte ribu. Pržite ribu sa svake strane dok se ne formira gusta zlatna kora. Vodite računa da riba ne gori i da se ne osuši.
Izvor: Stvar ukusa
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus