Riba se na našoj trpezi uglavnom sprema u vreme posta, ali s obzirom da je zdrava trebalo bi češće da se nađe u vašem tanjiru. Ipak, kada je pržena riba u pitanju, iako veoma ukusna, sklona je upijanju ulja, samim tim se i taj dobar ukus može pokvariti preteranom masnoćom.

Ukoliko ste ljubitelji pržene ribe, jedan trik će vam pomoći da ona bude još hrskavija, jednako ukusna, ali da ne upije ni kap ulja.

U pitanju je sastojak kojim ćete zameniti brašno, a koji većina ima u svojoj kuhinji - gustin. Gustin ili kukuruzni skrob napraviće zaštitni omotač oko ribe, ona će biti hrskava, a neće imati mogućnost da upije previše ulja i bude masna.

Gustin stavite u činiju, dodajte jednu kašičicu soli, a onda i biber, beli luk i ostale začine po vašem izboru. Sve dobro sjedinite. Ulje sipajte u dublju posudu, veću količinu kako bi riba "plivala" u istom, pa dobro zagrejte.

Ribu očistite i pripemite kako inače radite, pa svako parče dobro uvaljajte u smesu od gustina i spuštajte u vruće ulje. Ukoliko je potrebno okrenite ribu nekoliko puta, kako bi se ravnomerno ispržila sa svih strana. Ovaj trik možete da koristite i za prženje svih vrsta mesa. 

Izvor: Stvar ukusa