Kuvana jaja su mnogima omiljeni doručak, jer su ukusna i hranljiva namirnica, a često ij koristimo kao sastojak kod pripreme brojnih jela, salata ili priloga.
Međutim, ljuštenje istih može biti problematično mnogima, zato vam donosimo četiri sjajna trika koji će vam olakšati ovaj posao. Primenom ovih trikova kod kuvanja i ljuštenja, jaje brzo isklizne iz ljuske i ostaje skroz glatko.
Prvi trik
Tokom kuvanja dodajte kašiku sirćeta i malo soli u lonac sa vodom. To će omekšati ljusku i ona će se lakše skinuti sa obarenog jajeta. Jaja stavite u vodu tek kada ona počne da vri. To je bolja opcija nego da jaja stavite odmah i da ona stoje u toj vodi dok ona ne dođe do tačke ključanja.
Drugi trik
Kada se jaje skuva, stavite ga pod vruću, pa onda pod hladnu vodu. Iznenadni pad temperature će odvojiti jaje od ljuske i vi ćete ga sa lakoćom oljuštiti.
Treći trik
Skuvano jaje stavite u plastičnu kutiju i sipajte u nju hladnu vodu, pa je zatvorite. Dobro promućkajte kutiju i ostavite jaje u njoj desetak minuta.
Četvrti trik
Gotovo jaje isperite u malo hladne vode, a zatim ga stavite na dasku za seckanje. Rukom stisnite jaje i valjajte ga po dasci, sve dok ljuska skroz ne ispuca, pa je jednostavno oljuštite.
Izvor: Stvar ukusa
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus