Konačno dolazi sezona tikvica. Ukoliko tikvice spremate uvek na jedan te isti način, ako vam često ne uspevaju, ako se pitate kako da poboljšate vaše recepte, pročitajte koje su to tajne za pripremu ukusnih tikvica.

Jedno od osnovnih pravila u pripremi tikvica je da ih dobro osušite pre nego što ih skuvate, jer sadrže dovoljno vode i dodatna je apsolutno suvišna. Ovo pravilo posebno važi ako ih pržite ili pečete u rerni. 

Ubrus je odlična pomoć kada spremate tikvice. Ne samo da će vam pomoći da uklonite višak vode, nego će upiti i višak masnoće. Nakon prženja, omiljeno povrće obavezno odložite na ubrus i okrenite na obe strane. Naravno, za drugu stranu koristite novi ubrus i tikvice neće biti toliko masne. 

Ono što je bitno da znate je da se tikvice sole tek kada su gotove. Ako ih posolite pre pripreme one će pustiti vodu. Možete ih posoliti pre pripreme, ali onda morate i dobro da ih ocedite, kako bi jelo uspelo. 

Tikvice mogu da se spreme na milion različitih načina, ako nisu pržene ili pečene. Ali, tada bi bilo dobro da ih marinirate kako bi bile još ukusnije. U marinadi držite barem sat-dva, a potrebni su vam sirće, maslinovo ulje, mleveni beli luk i začini po želji. Ovo su osnovni sastojci, a vi ih naravno možete prilagođavati po vašem ukusu. 

Sveže, mlade i male tikvice nije potrebno da gulite. Prosto ih operite i isecite ili izrendajte sa sve korom. 

Postoji jedan sastojak koji će učiniti tikvice savršeno ukusnim, a to je pivo. Ako pravite pohovane, pečene, grilovane..., obavezno dodajte i čašu piva, biće aromatičnije. 

Izvor: Stvar ukusa