Verovatno vam se često desi da kada sečete kolač čokoladna glazura puca na sve strane. Problem je u načinu na koji se priprema preliv, a postoje jednostavani trikovi koji će obezbediti da svako parče ima savršenu glazuru.

Sastojci:

  • 200 g čokolade za kuvanje
  • 6 kašika ulja
  • voda

Postupak:

U dublju posudu stavite vodu da prokuva. Za to vreme izlomite čokoladu i prelijte je uljem. Stavite je u metalnu posudu koja može da se stavi na sud sa vodom, jer se čokolada topi na pari. Na proključalu vodu stavite pripremljenu čokoladu i mešajte dok se ne istopi. 

Tajna savršene glazure je da čokoladu nikada ne smete da prokuvate već samo da otopite.

Skinite sa vatre i ostavite da se čokolada prohladi. Ukoliko želite da ukrasite tortu sa čokoladom tako da se ona preliva po bočnim stranicama, tada je dobro da je čokolada u fazi laganog stezanja. Isto tako dobro je prohladiti čokoladu kada prelivate preko neke kreme, a opet da ostane tečna. Samim tim što ostavite čokoladu da se prohladi neće vam se razlivati svuda unaokolo, već ćete moći lakše da je kontrolišete prilikom razmazivanja. 

Ostavite tortu/kolač sa glazurom na sobnoj temperaturi da se stegne ni slučajno na hladno ili u frižider.Ako je u pitanju kolač, kad se glazura stegne onda ga isecite zagrejanim i suvim nožem, pa tek potom stavite u frižider.

Ako je u pitanju torta, kad se glazura dobro stisne pri sobnoj temperaturi, stavite je u frižider, ali je obavezno pola sata pre služenja izvadite iz frižidera i pustite da se "otpusti" na sobnoj temperaturi. Zatim je isecite zagrejanim oštrim nožem. Na taj način neće doći do neželejnog pucanja glazure, a svako parče će biti kao iz poslastičarnice.

Izvor: Stvar ukusa