Kada čujete mančmelou, odmah pomislite na poznati kolač preliven čokoladom. Međutim, mančmelou je izvorno američka poslastica.U filmovima je često gledamo dok pucketa nad plamenom logorske vatre.
Vazdušasti dezert napravljen je od belanaca i šećera nešto slično kao puslice s tim što se ne suši u rerni, a priprema je vrlo jednostavna.
Sastojci:
- 4 jajeta
- 1 šolja šećera
- 1 kašika ekstrakta vanile
- 1 kašičica vanilin šećera
Priprema:
Potrebno je da belanca odvojite od žumaca, pritom vodite računa da vam ni malo žumanceta ne upadne. Potom dodajte šećer, sve promešajte ručnom mutilicom, pa stavite da se kuva na pari uz konstatno mešanje. Kada se šećer skroz rastopi i smesa počne lagano da peni, dodajte ekstrakt vanile. Potom smesu mutite mikserom na najvećoj brzini, dok ne dobijete gustu penastu smesu. Mančmelou penu možete da konzumirate tako pripremljenu, a ukoliko želite filmsku atmosferu u svom domu, napraite male kuglice, sačekajte da se stegnu u frižideru, pa ih zagrejte. Šećer će se karamelizovati i dobićete topli mali slatki zalogaj. Takođe možete ovu penu koristiti i za pripremu drugih kolača.
Izvor: Stvar ukusa
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus