Kada čujete mančmelou, odmah pomislite na poznati kolač preliven čokoladom. Međutim, mančmelou je izvorno američka poslastica.U filmovima je često gledamo dok pucketa nad plamenom logorske vatre.

Vazdušasti dezert napravljen je od belanaca i šećera nešto slično kao puslice s tim što se ne suši u rerni, a priprema je vrlo jednostavna.

Sastojci:

  • 4 jajeta
  • 1 šolja šećera
  • 1 kašika ekstrakta vanile
  • 1 kašičica vanilin šećera

Priprema:

Potrebno je da belanca odvojite od žumaca, pritom vodite računa da vam ni malo žumanceta ne upadne. Potom dodajte šećer, sve promešajte ručnom mutilicom, pa stavite da se kuva na pari uz konstatno mešanje. Kada se šećer skroz rastopi i smesa počne lagano da peni, dodajte ekstrakt vanile. Potom smesu mutite mikserom na najvećoj brzini, dok ne dobijete gustu penastu smesu. Mančmelou penu možete da konzumirate tako pripremljenu, a ukoliko želite filmsku atmosferu u svom domu, napraite male kuglice, sačekajte da se stegnu u frižideru, pa ih zagrejte. Šećer će se karamelizovati i dobićete topli mali slatki zalogaj. Takođe možete ovu penu koristiti i za pripremu drugih kolača.

TikTok/thehungerdiaries Mancmelou pena

Izvor: Stvar ukusa