Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

KAKO DA ZGUSNETE PREVIŠE REDAK FIL: Kada u kući nemate gustin ili želatin jedna namirnica rešava problem

Autor Marija Brčić

Evo kako da najlakše zgusnete fil.

 Kako da zgusnem fil Izvor: Shutterstock

Prilikom pripreme filova za kolače, torte i slatke pite, najvažnija stvar jeste gustina fila — ukoliko on bude previše redak, smesa će da iscuri,  izgleda neuredno, poslastica može da "splasne"...

Najjednostavnije rešenje za zgušnjavanje fila za torte je jasno: ubacićete prethodno razmućen želatin ili gustin. Međutim, šta kada vam oni nisu pri ruci?

Ni ovo ne mora da bude problem jer jedino što vam je potrebno sigurno već imate u kući. U pitanju je najobičnije belo brašno (bilo koje mekoće ili oštrine), koje ne menja ukus fila, a pomaže da se on brzo zgusne.

Kako zgusnuti fil brašnom?

Možda će vas zanimati

Glutensko brašno se u najvećoj meri sastoji od skroba — štaviše, čak 75 odsto obično belog brašna čini skrob. Njegovi molekuli upijaju vodu i pod odgovarajućom temperaturom nabubre i pucaju, zbog čega se oslobađa supstanca nalik na gel. Zato je brašno odlično sredstvo za zgušnjavanje i upravo se zato u iste svrhe koristi u pripremi sosova.

Imajte na umu da integralno brašno ima manje skroba od običnog, pa ako koristite njega, moraćete da upotrebite veću količinu.

Postupak je jednostavan: pomešajte jednaku količinu brašna i hladne vode i mešajte sve dok ne razbijete grudvice. Potom ovu mešavinu postepeno dodajte filu, uz neprestano mešanje, sve dok ne dobijete željenu gustinu. Obratite pažnju na to da fil ne prekuvate jer brašno na previsokoj temperaturi može da izazove suprotan efekat i razredi smesu.

Izvor: Stvar ukusa

Šta ćete danas spremati? Ideje za brze, jednostavne i ukusne obroke te čekaju svakog dana na Viberu. PRIJAVI SE OVDE.

Pročitajte još:

Više na ovu temu

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Recepti

Trikovi i saveti