Mančmelou je mnogima bila omiljena poslastica iz detinjstva, a i današnji klinci ga obožavaju. Iskoristite ga da napravite jednostavni i brzu &a href="" target="_blank">tortu bez pečenja, kojoj će se najviše obradovati upravo najmlađi. Sjano je rešenje kada nemate previše vremena za komplikovane deserte, a oduševiće sve goste i ukućane, jer je neverovatno kremasta i ukusna.
Sastojci:
- 500 ml mleka
- 50 g čokoladnog pudinga
- 3 kašike šećera
- 50 g tamne čokolade
- 200 g mlevenog keksa
Za fil:
- 500 ml mleka
- 50 g pudinga od vanile
- 3 kašike šećera
- 50 g bele čokolade
- 150 g kokosa
Za gornji sloj:
- 12 mančmeloua
- 250 ml slatke pavlake
Priprema:
U šerpu sipajte mleko, pa dodajte čokoladni puding zajedno sa šećerom, sve promešajte i kuvajte na umerenoj vatri dok se ne zgusne. Dkk je još vruće izlomite čokoladu i mešajte dok se skroz ne rastopi. Dodajte mleveni keks i sve sjedinite. Prelijte u kalup prečnika 24 cm. Za fil ponovite postupak, samo ovaj put koristite puding od vanile i belu čokoladu, a umesto keksa dodajete kokos. Smesu prelijte preko kore u kalup i ravnomerno rasporedite. Odozgo poređajte mančmelou, otprilike će vam biti potrebno 12 komada. Slatku pavlaku mutite mikserom dok ne dobijete gust šlag. Ravnomerno rasporedite odozgo na tortu i lepo poravnajte na kraju. Po želji ukrasite kakao prahom. Ostavite u frižideru neka 3 sata da se stegne.
Izvor: Stvar ukusa
Tradicionalni norveški uštipci sa suvim grožđem i jabukama
Najlepša torta sa kafom i čokoladom
Brzi mafini od speltinog brašna sa kobasicom
Starinski recept za medenu pitu
Jednostavan juneći gulaš