Sitni kolači su super rešenje kada su proslave u pitanju, pogotovo kada je sezona slava. Ali, njih možete da jedete uvek jer ko još može da odoli slatkišima, pogotovo ako su čokoladni. Sada je čuvni kolač, mađarice, dobio poboljšanu verziju koja se zaista jednostavno pravi.
Sastojci:
Za koru:
- 350 g brašna
- 150 g šećera
- 30 g kakaoa
- 2 jajeta
- 1 kašičica sode bikarbone
- 1 kašičica praška za peciva
- 70 g meda
- 100 g putera
Za fil:
- 600 ml mleka
- 130 g šećera
- 200 g putera
- 2 jajeta
- 10 g vanilin šećera
- 30 g skroba
- 100 g mlevenih oraha
Za glazuru:
- 50 g maslaca
- 100 g šećera
- 50 ml mleka
- 30 g kakaoa
Priprema:
Brašno, kakao i prašak za pecivo pomešajte. Puter, med i šećer istopite na pari, pa dodajte jaja i umutite. Zatim sipajte i sodu, pa promešajte i sklonite sa vatre. Dodajte u brašno. Lepo sjedinite varjačom i stavite u frižider na 20 minuta. Podelite na 7 delova i svaki razvucite u tanak pravougaonik i izbockajte viljuškom. Pecite u plehu obloženom pek papirom na 170°C oko 7 minuta.
Mleko i skrob pomešajte, pa stavite da se kuva. Šećer, vanilin šećer i jaja umutite, pa dodajte u provrelo mleko. Mešajte dok se ne zgusne, pa ohladite u frižideru. Umutite fil, pa dodajte umućeni puter i sjedinite mikserom.
Ređajte koru, tanak sloja fila, malo mlevenih oraha i tako dok ne utrošite sastojke. Pomešajte šećer, mleko i kakao i kuvajte, uz mešanje, dok se sve ne sjedini. U vrelu galzuru dodajte puter i mešajte dok se ne otopi. Prelijte preko kolača.
Izvor: Stvar ukusa
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem