Osvežavajuća čokoladna torta sa kremastim filom je super rešenje kada vam dođu gosti, ali i za proslavu rođendana. Kada se napravite koru brzo i jednostavno, premažite filom od sira i preklopite drugom korom. Na kraju ide fenomenalna čokoladna glazura. Toliko se prosto pravi, a nećete moći da se zaustavite na jednom parčetu. 

Sastojci: 

Za biskvit:

  • 3 jajeta 
  • 100 g šećera 
  • 55 ml ulja 
  • 100 g kefira 
  • 150 g brašna 
  • 25 g kakaoa 
  • 1 kašika meda 
  • 1/2 kašičice sode bikarbone 
  • prstohvat soli
  • 1 kašičica vanilin šećera 

Za fil:

  • 400 g svežeg sira 
  • 150 ml mleka 
  • 10 g želatina 
  • 3 kašike šećera 
  • 1 kašičica meda 
  • 1 kašičica vanilin šećera 

Za glazuru:

  • 100 g otopljene čokolade

Priprema:

Umutite jaja sa prostohvatom soli, šećerom, vanilin šećerom i medom. Zatim sipajte ulje i kefir i sjedinite mikserom. Dodajte prosejano bršano, kakao i sodu bikarbonu, pa lagano promešajte da ne ostanu grudvice. Sipajte na pleh obložen pek papirom i pecite na 180°C oko 10 minuta. Želatin i mleko sjedinite i ostavite pola sata. Pomešajte sir, šećer i vanilin šećer, kao i med, onda dodajte želatin, pa sjedinite štapnim mikserom. Ostavite u frižideru 20-30 minuta. Ohlađenu koru presecite na pola. Premažite filom jednu koru, pa preklopite drugom. Čokoladnom glazurom ukrasite vrh i stavite u frižider na sat vremena. 

Izvor: Stvar ukusa