Palačinke su najčešće pravljena poslastica na ovim prostorima, koju obožavaju generacije. Bilo da ih mažete domaćim džemom, kremom, pa dodajete mleveni keks ili orahe, jedno je isto - brzo su gotove i smesu je vrlo jednostavno napraviti. Ipak, mnogima se dogodi da im palačinke ispadnu žilave, bez obriza na sav trud.

Recept za dobro testo je vrlo jednostavan: jaja, brašno, mleko ili voda, malo soli i spremno je za prženje. Naravno, mnoge domaćice će reći da je obavezna kisela voda ali, ruku na srce, palačinke mogu da ispadnu vrlo lepe i bez nje.

Jedna od tajni veštih kuvarica je i da dodaju malo praška za pecivo, ali ni to nije obavezno. Ista je situacija i sa uljem - neke stavljaju ulje u testo, druge samo u tiganj, pomalo, pred svaku palačinku.

Ali zašto nekad ispadnu žilave, kakve god da sastojke stavimo u testo?

Odgovor je jednostavan, a malo njih ga zna - zato što ste previše dugo mutili testo! Tako se najčešće prevare oni koji nemaju mnogo iskustva pa veruju da treba uložiti što veći trud i da će tako palačinke biti sve bolje.

A istina je, zapravo, da se dugim mućenjem razvija više glutena u testu i da zbog njega palačinke budu žilavije. Dakle, kada sledeći put budete pravili palačinke ispratite sledeće korake:

- Treba da ovlaš umutite viljuškom jaja sa malo soli, dodate mleko i onda brašno, pa izmešate samo toliko da ujednačite masu.

- Ostavite je da kratko odstoji, pa onda dodajte vodu po želji i neće biti grudvica pa ni potrebe za dugim mućenjem.

Uz ove savete kada ih ispržite, palačinke će biti meke "kao duša" i kada odstoje nekoliko sati.

Izvor: Stvar ukusa