Nažalost, ništa ne oduzima radost od sočnog mesa koje se peče na vrelom roštilju, kao što je saznanje da kasnije morate da izribate roštilj. To je neuredan i radno intenzivan proces, a da ne pominjemo činjenicu da je većina tradicionalnih sredstava za čišćenje roštilja toksična i neprijatnog mirisa.
Pa šta ako vam kažemo da postoji super jeftina, netoksična alternativa koja već stoji u vašoj kuhinji?
Sačuvajte dragoceno vreme koristeći crni luk za čišćenje zaprljanog roštilja. Jednostavno istrljajte prepolovljeni luk okrenut nadole na zagrejanoj rešetki da biste uklonili nakupljenu prljavštinu i zrnca.
Najbolje je da prvo zagrejete roštilj da biste sagoreli preostalu hranu. Zatim ga snažno istrljajte lukom zaglavljenim na kraju dugačke viljuške za pečenje. Za dodatnu moć u borbi protiv gljivica, prvo pošpricajte rešetke limunovim sokom ili belim sirćetom. Dodatna kiselost pomaže u procesu čišćenja.
Ne samo da crni luk ima prirodna antibakterijska svojstva, već ako pržite na ćumuru, možete ga baciti direktno u ugalj kada završite da biste dodali aromu svemu što pečete na roštilju.
Izvor: Stvar ukusa
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem