Savršeno pohovanje podrazumeva hrskavu koricu i dobro pečenu, ali sočnu unutrašnjost. Da biste postigli takav ukus, morate da izbegnete ove greške.

1. Meso pohujete direktno iz frižidera

Ukoliko hladan i mokar komad mesa stavimo u zagrejano ulje, izazvaćemo prskanje ulja na sve strane i umanjiti mogućnost za pečenje hrskavog odreska.

Meso bi trebalo da izvadimo ih frižidera pola sata pre paniranja i obvezno ga osušiti papirnim ubrusima pre stavljanja u jaja, brašno i prezle. Na taj način sprečićete odvajanje paniranog pokrivača od mesa kad ga stavite u vruće ulje u tiganju.

2. Pohujete meso različite debljine i veličine

Većim komadima mesa treba više vremena za termičku obradu od onih manjih. Upravo zato trebalo bi da izbegavate simultano pohovanje komada mesa različite veličine i debljine (npr. pileća prsa i batke) u istom tiganju, kao i vađenje u isto vreme. U suprotnom ćete jedan komad mesa presušiti, dok će drugi ostati živ. Umesto toga bilo bi najbolje da meso sečete na istu debljinu.

3. Zaboravljate na čekić za meso

Tanki komadi mesa idealni su za pohovanje, međutim imajte na umu da će dobar ukus imati samo oni komadi koje ste prethodno omekšali. Bez obzira na to koliko ste tanke komade mesa kupili, dodatno ih stanjite čekićem za meso ili se možete poslužiti nekim drugim predmetom. Na taj način bićete sigurni da će se meso dobro ispeći.

4. Štedite na prezlama

Da bi odrezak imao ukusan i hrskav omotač, potrebno ga je umočiti u namirnice za paniranje nekoliko puta. Budite detaljni i prekrijte jajima, brašnom i prezlama svaki deo površine odreska, jer to je garancija za neponovljiv gastronomski užitak. Nemojte se ustručavati i da utisnete prezle što jače u površinu mesa.

5. Zaboravljate na začine

Ukoliko samo utrljate malo soli u meso pre paniranja, moguće je da završni proizvod neće biti dovoljno začinjen. Posolite jaja i brašno, a u prezle možete dodati i nešto sitno naseckanog začinskog bilja i tako ćete odrescima podariti dodatnu dozu ukusa.

Izvor: Stvar ukusa