Krompir će dugo sačuvati svežinu kada se čuva neoljušten, ali kada se oljušti, treba ga odmah konzumirati. Postoji nekoliko načina da oljušteni krompir održali svežim. Kada se nešto poremeti i gosti vam jave da kasne, a vi ste već oljuštili krompir, treba da ih stavite u duboku posudu sa hladnom vodom. Obavezno treba da budu potopljeni u vodi, da ne bi pocrneli odozgo.

Ipak, kada vam gosti kažu da ne dolaze, treba da nađete drugi način za čuvanje oljuštenog krompira. Jedan od načina da sačuvate oljušteni krompir je da ga stavite u čistu vodu i ostavite u frižider, na taj način možete da ga čuvate do 24 sata. Sledećeg dana možete da izbacite vodu, operete krompir i pržite ga. Na ovaj način može da se čuvaja i kada je isečen kao pomfrit. 

Drugi način je da ga blanširate i zamrznete. Isecite krompir za pomfrit i ugrejte masnoću u fritezi ili tiganju. Masnoću ili ulje ugrejte na 180 stepeni, blanširajte krompir oko 2-3 minuta, a zatim ga stavite na kuhinjski ubrus i ostavite u plehu ili poslužavniku da se ohlade.

Kada se krompir potpuno ohladi, zatvorite ga dobro u kesu za zamrzivač i stavite u zamrzivač. Na ovaj način je čak ukusniji kada se isprži.

Izvor: Stvar ukusa