Pomfrit je idealan prilog uz hamburgere ili neko drugo meso sa roštilja. Međutim, mnogi ga jedu i kao glavno jelo, uz neku salatu.

Ipak, zbog načina pripreme koji iziskuje prženje u velikim količinama ulja, pomfrit spada u hranu koja uopšte nije najzdraviji izbor. Krompir je sam po sebi jako dobar izvor B vitamina, ali jednom kada se uroni u vruće ulje, ova niskokalorična namirnica se pretvara u kaloričnu bombu, koja podiže loš holesterol.

Na sreću mnogih, moguće je pripremiti ga i bez ulja, a da ukus bude podjednako dobar zahvaljujući jednom sastojku.

Tajna je u belancetu

Pored krompira, za ovu zdraviju varijantu pomfrita biće vam potrebno belance i začinsko bilje po ukusu. Za početak ogulite krompir i isecite ga tako da dobijete oblik pomfrita. Potom ga uvaljajte u umućeno belance u koje ste prethodno dodali začine po želji.

Ređajte pomfrit u pleh koji ste obložili papirom za pečenje, i pecite ga u prethodno zagrejanoj rerni na 200 stepeni dok ne dobije zlatnu boju. Vreme pečenja zavisiće od jačine rerne. Zahvaljujući "omotaču" od belanca dobiće dobro poznatu hrskavu koricu, a iznutra će ostati savršeno mekan. 

Izvor: Stvar ukusa