Bilo da meso kupujete u velikim trgovinskim lancima ili u mesari u kraju uvek se pitate da li ste odabrali najbolji komad mesa. U poslednje vreme mnogo je nedoumica oko toga šta jedemo, pa vam zato otkrivamo kako da uočite razliku između neispravnog i svežeg mesa. Sveže meso ima ujednačenu boju, a to je najčešće i znak kvaliteta.
Iskusni mesari kažu da se sveže meso kupuje nosom i okom. Prilikom kupovine obratite pažnju na boju, miris i teksturu mesa, a u nastavku teksta otkrijte o čemu posebno da povedete računa kad kupujete određene vrste mesa.
Svinjsko meso
Kad kupujete svinjsko meso vodite računa da bude svetloružičaste boje jer je to znak da je sveže. Crvena boja mesa ukazuje na to da je meso staro. Takođe, sveža svinjetina je čvrste, fino protkane strukture i ne sme da bude lepljiva ili sivkasta.
Juneće meso
Ako je junetina sveža odmah će vam u oči upasti njena lepa crvena boja i čvrsta tekstura. Treba da bude prošarana sitnim, a ne debelim žilicama. Grube i žute masne žile upućuju na to da je meso verovatno od starijeg grla. Ako na komadu junetine primetite primese sive ili crne, ne kupujte je jer je sumnjivog kvaliteta.
Pileće meso
Sveža piletina treba da bude normalnog mirisa, svetle boje i ne sme da bude tamna oko kostiju jer je to znak da je stara. Ako je prsna kost mekana i savitljiva, onda je reč o mladoj živini. Najlakši način da proverite da li je zapakovana piletina sveža jeste da je pipnete. Ako ostane udubljenje, znači da nije sveža, a ako ne ostane sveža je.
Jagnjeće meso
Sveža i kvalitetna jagnjetina je ružičaste boje, a meso je čvrsto i elastično. Kad ga pritisnete prstom, odmah će se vratiti u početni položaj. Ova vrsta mesa ima specifičan miris, a da li je prethodno bila zamrznuta prepoznaćete baš po tome što miriše manje od sveže ili uopšte nema nikakav miris.
Najveći rizik je mleveno meso
Najviše nedoumica imamo prilikom kupovine mlevenog mesa jer ne znamo šta nam sve mesari u njega podvaljuju. Međutim, i to može lako da se reši ako se pridržavate jednog pravila.
Nikad ne kupujte izloženo i gotovo samleveno meso jer je pitanje koliko tu zapravo uopšte ima čistog mesa. Uvek tražite od mesara da vam ga samelje pred vašim očima i tako ćete znati šta kupujete. Ovo možda jeste malo skuplja varijanta, ali je daleko bezbednija.
Izvor: Stvar ukusa
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem