Svinjsko meso je jedno od najzasupljenijih na našoj trpezi, a priprema šnicli ponekad može da bude malo nezgodan posao. Da bi šnicle bile sočne, meke i ukusne, na prvom mestu je kvalitet mesa koje ste kupili. Ako je meso staro ili je nekoliko puta bilo zamrzavano, nema šanse da se dobiju sočne šnicle.

Kada birate meso obratite pažnju na boju, jer svinjsko meso treba da bude nežno roze boje. Za šnicle je pogodno meso bez opnica, žilica i mnogo masnoće.

Takođe izuzetno je važno pravilno sečenje mesa. Mišićna vlakna secite poprečno, a ne po dužini. Debljina savršene šnicle ne treba da je veća od jednog centimetra, što ćete najlakše postići upotrebom tučka za meso.

Pre nego što pečete ili pržite meso ono treba da je suvo. Nakon što ga operete ostavite vodu da se slije, a posle ga osušite čistom krpom. Ako na mesu ostane voda, ona će smanjiti temperaturu u posudi za pečenje ili tiganju. Meso će se pržiti sporije i iz njega će iscuriti dosta soka, zbog čega će vam šnicla biti žilava.

Meso nemojte soliti pre nego što ih pečete ili pržite. Ako to uradite, otpustiće sok, zato možete da ih posolite tek onda kad se na mesu obrazuje korica, koja će sačuvati meso od curenja soka.

Možete da zadržite sok ako pohujete šnicle, potapajući ih i jaja i prezle. Šnicla, nebitno da li je pohovana ili ne, se stavlja na vreo tiganji ili zagrejanu rernu. Tako se na mesu brzo uhvati korica.

Šnicle će biti sočne, ukoliko ih, pre nego što ih termički obradite, namažete senfom i ostavite tako pola sata. Ako pržite šnicle u tiganju, one se prže po tri minuta s jedne strane, okreću se i prže s druge strane.

Ukoliko vam je teperatura tiganja ipak bila prevelika, pa se na mesu formirala lepa zlatasta korica, ali je unutra još živo, možete da nastavite da ga kuvate u rerni ili na tihoj vatri u tiganju, ali u ovom slučaju obavezno stavite poklopac.

Izvor: Stvar ukusa