Kupili ste više mesa ali ne planirate odmah da ga iskoristite. Najbolji način za čuvanje sirovog mesa je zamrzavanje. Međutim, nema svaki komad mesa isti rok trajanja, kao ni svaka vrsta mesa. U nastavku pročitajte nekoliko saveta za ispravno čuvanje određenog mesa.
Piletina i ćuretina
Celi pilići i ćurići u zamrzivaču mogu biti do godinu dana. A ukoliko zamrzavate njihove komade poput prsa, bataka, karabataka i krilaca, trebalo bi ih iskoristiti u roku od 9 meseci, dok iznutrice ne bi smele stajati zamrznute duže od 3-4 meseca.
Svinjetina
Sirova svinjetina slično se zamrzava kao govedina i drugo meso. Ako svinjetinu isečete na kockice i smrznete, tako može stajati 4-6 meseci, a pečena 4-12 meseci. Prerađena svinjetina, poput slanine, kobasica, viršli, šunke i slično, može biti u zamrzivaču 1-2 meseca.
Govedina, teletina i jagnjetina
Kada je reč o svježem mesu ono može trajati i nekoliko meseci, zavisno od vrste mesa. Sirovi odresci mogu se čuvati u zamrzivaču šest do 12 meseci. Kotleti, međutim, traju kraće zbog kostiju - od 4-6 meseci. Pečeno meso može biti smrznuto između četiri meseca do godine.
Mleveno meso
Nevezano o kojoj vrsti mevenog sirovog mesa se radi, ne biste ga trebali držati u zamrzivaču duže od 3-4 meseca.
Rok čuvanja mesa u zamrzivaču po vrstama:
- Svinjetina s kostima - 4 do 6 meseci
- Svinjetina bez kosti - 4 do 12 meseci
- Jagnjetina i teletina - 9 meseci
- Govedina s kostima - 4 do 6 meseci
- Govedina bez kosti - do 12 meseci
- Celo pile ili ćurka - 12 meseci
- Komadi piletine ili ćuretine - 9 meseci
- Mevena ćuretina ili svinjetina - 3 do 4 meseca
- Iznutrice - 3 do 4 meseca
- Slanina - mesec dana
- Kobasice - 1 do 2 meseca
- Viršle - 1 do 2 meseca
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus