Najsigurnije je da meso odmrznete u frižideru, ali to zna da traje i po nekoliko sati, piše Yumama. Koja metoda je najbezbednija u situacijama kada nemate baš puno vremena?
Odgovore na ovo pitanje daju Katarina Kuter i Stefani Dores, stručnjaci za bezbednost hrane Univerziteta u Pensilvaniji.
Odmrzavanje uz pomoć hladne vode
Meso stavite u kesu za zamrzivač, pa u posudu sa hladnom vodom. Da, hladnom, nikako vrućom! Posudu sa mesom stavite u sudoperu. Ukoliko na ovaj način odmrzavate meso, vodu u posudi treba da menjate na 15 minuta a, ukoliko nemate vremena za to, pustite hladnu vodu da curi iz slavine preko mesa.
Prednosti
U hladnoj vodi, meso ćete odmrznuti brže nego u frižideru. Ovaj način je prilično bezbedan jer ne dozvoljava bakterijama da se šire, a ne postoji način da se meso po obodima skuva kao u mikrotalasnoj. To nije ništa strašno, ali nekom je prosto gadno. Pola kilograma mesa na ovaj način može da se odmrzne za sat vremena.
Pogledajte i Saveti za pravilno zamrzavanje i odmrzavanje mesa
Mane
Ovaj metod zahteva mnogo više pažnje nego frižider ili mikrotalasna. Jako je važno da vodu menjate na 15 minuta i da vodite računa da voda nikako ne prodre do mesa i ovlaži ga.
Odmrzavanje uz pomoć mikrotalasne
Prednosti
Ovo je definitivno najbrži način da odmrznete meso. Zahteva malo vremena i nimalo truda.
Mane
Mikrotalasna osim što odmrzava, ona i kuva meso, što i nije baš toliko loše, zar ne? Ipak, kako biste sprečili bakterije da prodru u te delimično kuvane dolove mesa, morate odmah nakon odmrzavanja u mikotalasnoj da ga termički obradite, odnosno da ga odmah iskoristite.
Pogledajte i Ovo je najbrži način da odmrznete piletinu (VIDEO)
Druga stvar na koju treba da obratite posebnu pažnju jeste u kojim posudama meso odmrzavate jer nije svaka posuda pogodna za mikortalansu, naročito ne one u kojima meso kupujete. One mogu da se otope, ali i da ispuštaju štetne hemikalije. Najbolje je da meso odmrzavate na čistom, belom tanjiru.
Zaključak
Iako je i jedan i drugi metod prihvatljiva alternativa, ipak se opredelite za mikrotalasnu! Ovaj metod je najbrži, ali i uz poštovanje navedenih pravila, sigurniji je od odmrzavanja u vodi.
*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem