Kupili ste više mesa ali ne planirate odmah da ga iskoristite. Najbolji način za čuvanje sirovog mesa je zamrzavanje.
Evo nekoliko saveta kako na ispravan način čuvate meso.
Zamrzavanje sirovog mesa. Meso obavesno izvadite iz pakovanja u kome ste ga kupili, papira ili kese, a zatim ga stavite u vrećicu za zamrzavanje, istisnite vazduh i dobro zavežite. Zaleđeno meso potrošite u naviše četiri meseca.
Odmrzavanje sirovog mesa. Postoje četiri ispravna načina na koji možete odmrznuti sirovo meso bez bojazni od razvoja bakterija.
1. Stavite meso na tanjir i stavite ga u poslednju policu frižidera na taj način ćete izbeći dodir sa ostalim namirnicama, a najveći nedostatak je što će vam za veće komade mesa biti potrebno i do 24 sata za odmrzavanje.
2. Odmrzavanje u vodi. Meso ćete brže odmrznuti ako ga potopite u hladnu vodu. Morate voditi računa o tome da vodu često menjate i da stalno bude hladna. Ovom metodom, meso ćete odmrznuti u nekoliko sati, u zavisnosti koliki je komad. Ovako odmrznuto meso morate upotrebiti odmah.
3. Odmrzavanje u mikrotalasnoj. Koristite program za odmrzavanje na mikrotalasnoj, a meso upotrebite odmah.
4. Kuvanje odmrznutog mesa. Ponekad meso možete pripremati direktno iz zamrzivača. Jednostavno ga stavite na roštilj ili u posudu za pripremu, čekajte da se u potpunosti odmrzne, a zatim pecite isto onoliko vremena koliko biste ga pekli i da je sveže.
Izvor: Lifepress magazin
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem