Često vam se dogodi da nešto kupite i stavite u frižider, a onda zaboravite da ste to kupili. Danima, a nekad i nedeljama stoji kad se setite da je namirnica još u frižideru. I onda je pojedete iako joj je samo malo istekao rok trajanja.
Za neku hranu kojoj je istekao rok trajanja neće vam se ništa dogoditi u slučaju naknadnog konzumiranja. Ali, postoji i ona koju nikako ne biste smjeli jesti nakon što joj je istekao rok trajanja. Čak i ako joj nije istekao rok, a nakon par dana stajanja u hladnjaku izgleda vam sumnjivo, bacite je.
Školjke
Nakon što ih kupite obvezno ih stavite u frižider ili još bolje – odmah ih skuvajte. Ista stvar je i sa svežom ribom. Svežinu ribe vrlo lako možete proveriti ako pogledate oči ribe. Ako su one mutne, onda je bolje da tu ribu ne pojedete, jer sigurno nije sveža. Isto tako, vrlo lako ćete primetiti i kakvog je mirisa riba, ako ne osetite da miriše sveže ili zaudara, bacite je. Trovanje želuca školjkama i ribom vrlo je neprijatno i opasno.
Meso
Ako mu prođe rok, meso može biti vrlo opasno. Setite se samo koliko puta ste čuli da je netko dobio salmonelu zbog trovanja piletinom. Isto kao i kod ribe, kod mesa ćete vrlo brzo po mirisu primetiti da je pokvareno, a ako je poprimilo čudnu boju, bacite ga.
Sirevi
Postoji mnogo vrsta sireva, a najkvarljiviji su oni meki. Razlog tome je jer su puni vode pa se u toj vodi mogu nakupiti različite bakterije koje su poželjne sve dok siru ne istekne rok kada postaju loše.
Jaja
Kod jaja je isto potrebno strogo pratiti rok trajanja. Postoji i vrlo jednostavan način da proverite "sumnjivo" jaje. Stavite ga u posudu koju ste napunili vodom. Ako ostane na dnu posude, možete ga pojesti jer vredi, a ako se počne naginjati ili čak ispliva, radi se o pokvarenom jajetu i nema sumnje da ga morate baciti.
*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?
*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu >>>>>>>>>>>> https://www.instagram.com/stvar_ukusa/
Izvor: zdravikutak.com
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem