Svež peršun je jedna od najkorisnijih biljaka u kulinarstvu. Sadrži mnogo vitamina, minerala i drugih hranljivih materija, što ga čini prirodnom lekom za mnoge bolesti. Peršun pročišćava krv, snižava šećer u krvi, poboljšava vid i jača imunitet. Kao začin koristi se u svim vrstama jela, od supe do salate.

Danas se svež peršun može naći i zimi, ali on nema isti sastav vitamina i minerala kao sezonski začin koji se gaji leti. Zato je dobra ideja da uberete i zamrznete peršun u zamrzivaču za zimu. Ovako zamrznut, peršun ne gubi korisne materije i može se bezbedno koristiti. 

Kako zamrznuti peršun?

Postoje različiti načini. Jedan od njih je da izaberete zdrav i mlad peršun, koji možete dobro oprati, osušiti i zatim iseći na sitne komade. Podelite ga u male paketiće tako da ga vadite iz zamrzivača svaki put kada kuvate. Ako stavite peršun u zamrzivač u velikim pakovanjima, postaće grudva leda i teško ćete od njega odvojiti male količine koje su vam potrebne za jedno kuvanje.

Međutim, ovaj problem se može rešiti na drugi način. Nakon seckanja peršuna rasporedite u kalupe za led. Zamrznite ga na 2 dana, a zatim odvojite dobijene kocke i stavite u kese u zamrzivač. Ovim načinom ponovnog zamrzavanja peršun se neće lepiti i moći ćete da uzmete 1 ili 2 kocke za svako kuvanje.