Mirisni začini svako će jelo učiniti ukusnijim, ali i zdravijim. Origano je prepun antioksidansa, majčina dušica gvožđa, a ruzmarin neutrališe štetne hemikalije koje nastaju tokom pečenja.

Majčina dušica

Majčina dušica koristi se u kuvanju, ali i medicini jer pomaže u borbi s prehladama i gripom zbog čega je nazivaju sirotinjskim antibiotikom. Dve kašičice majčine dušice zadovoljavaju dnevnu potrebu za gvožđem, a bogata je manganom, mineralom koji podstiče funkcije mozga, a odlična je i za zdravlje kostiju i kože. Smiruje kašalj, uspavljuje, pospešuje znojenje, jača želudac i nerve i dobro je sredstvo za dezinfekciju.

Pogledajte i Ulje majčine dušice u borbi protiv menstrualnih bolova

Peršun

Dve kašičice svežeg peršuna pružaju više od 150 odsto dnevne potrebe za vitaminom K koji igra važnu ulogu kod zgrušavanja krvi, formiranja kostiju i funkcije jetre. Međutim, dodatan bonus konzumacije peršuna je taj što će vam u momentu osvežiti dah, a stari Grci smatrali su ga i afrodizijakom.

Limun trava

Aromatična citrusna trava uobičajen je začin u azijskoj kuhinji ali polako ulazi i u na naše jelovnike. Ima prekrasan citrusni miris poput limuna zbog čega je i dobila ime, a osim što je odličan dodatak brojnim receptima naročito je cenjena u prirodnoj medicini jer se veruje da snižava povišenu telesnu temperaturu, ublažava upalu mišića, smiruje želudac i glavobolje. Prepuna je antioksidansa koji nas štite od oksidativnog stresa, jednog od vodećih uzročnika bolesti srca i zloćudnih bolesti, a neka su istraživanja potvrdila i njenu delotvornost u borbi protiv bakterije E. coli. 

Pogledajte i Čaj od hajdučke trave - čisti krv, popravlja varenje, eliminiše bolove u zglobovima...

Origano

Origano je jedan od začina koji bi svi trebalo da koriste kod pripreme jela, i to što češće. Naime, ova mediteranska biljka sadrži 20 puta više antioksidansa, moćnih saveznika u borbi protiv raka od ostalih začina, ali i voća. Prema istraživanju koje je obavila USDA, jedna kašičica svežeg origana ima jednaku antioksidativnu moć kao jedna cela jabuka, a gram origana dvostruko više antioksidansa od grama borovnica.

Ruzmarin

Pripremom mesa na visokim temperaturama (roštilj, gril) stvara se čak sedamnaest različitih kancerogenih jedinjenja HCA (Heterocyclic aminoacids). Međutim, ako mesu dodate ruzmarin, mogu se smanjiti štetna jedinjenja, tvrde naučnici s Univerziteta u Arkanzasu  koji su dokazali da pečenje mesa s ruzmarinom smanjuje nivo HCA, i to 60 do 80 posto.

Pročitajte i Ruzmarin - lek egzotične arome

Žalfija

Ova biljka je prepuna antioksidansima i po količini se nalazi odmah iza origana, a koristi se ne samo u jelima već i u prirodnoj medicini i podstiče rad mozga. Ima snažno antiseptičko delovanje pa se koristi za ublažavanje kašlja ili bolova u grlu i ispiranje usne šupljine, a osim toga jača organizam podstičući njegove odbrambene mehanizme. Posebno je blagotvorna za žene jer balansira hormone, ublažava PMS i simptome menopauze. 

Lavanda

Lavanda nije samo biljka koja se koristi u aromaterapiji i tera moljce. Osim što je odličan saveznik u borbi protiv stresa jer deluje umirujuće, trebalo bi je koristiti i u kuvanju. U ovoj mirisnoj biljci kriju se mnoge hranjive materije pa je tako lavanda odličan izvor kalcijuma i vitamina A, a ima i pristojne količine gvožđa i vitamina C.

Pogledajte i Limunada sa lavandom – piće koje uspavljuje i opušta!

Nana

Poznato je da nana osvežava dah, ali ona je i puna moćnih antioksidansa, a pomaže nam i u očuvanju vitke linije. Naime, neka su istraživanja pokazala da samo mirisanje nane suzbija apetit. Osim toga, nana smiruje probavni trakt, smanjuje bolove u želucu, ublažava raznovrsne grčeve i mučnine, naročito one uzrokovane putovanjem. Ova mirisna biljka poboljšava raspoloženje, umiruje organizam i pomaže nam da lakše zaspimo.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa

Izvor: tportal