Sastojci:

Za osnovu:

  • 250 g kadaif rezanaca
  • 80 g maslaca 
  • 70 g pečenih pistaća
  • 100 g krema od pistaća

Za fil:

  • 500 g maskarpone sira 
  • 300 ml slatkepavlake
  • 100 g šećera u prahu 
  • 100 g krema od pistaća
  • 150 g krem sira 

Za preliv:

  • 150 g bele čokolade 
  • 80 g krema od pistaća

Priprema:

Ova pistaći torta je savršen spoj hrskave baze, kremastog fila i bogatog pistać ukusa. Kombinacija kadaif rezanaca, maskarpone fila i bele čokolade čini je elegantnim desertom koji će oduševiti sve ljubitelje poslastica.

Savet:

Da biste postigli savršeno kremastu teksturu fila, koristite dobro ohlađenu pavlaku i mutite je lagano kako biste zadržali vazdušastu strukturu. Takođe, tortu ostavite u frižideru najmanje 4 sata pre služenja kako bi se svi ukusi lepo sjedinili.

U tiganju rastopite maslac, pa dodajte kadaif rezanca. Pržite ih na srednje jakoj vatri dok ne postanu zlatna i hrskava. Kada su gotova, prebacite ih u kalup za tortu (prethodno obložen papirom za pečenje) i dobro pritisnite da formirate ravnu osnovu. Preko osnovne kore ravnomerno rasporedite krem od pistaća i pečene pistaće, pa stavite u frižider da se stegne dok pripremate fil.

U velikoj činiji umutite maskarpone sir, slatku pavlaku, šećer u prahu i krem sir dok ne dobijete glatku i kremastu smesu. Dodajte krem od pistaća i sve dobro sjedinite. Rasporedite krem ravnomerno preko stegnute osnovne kore i stavite tortu u frižider na najmanje 3-4 sata, ili dok se fil ne stvrdne.

Otopite belu čokoladu na pari i pomešajte je sa kremom od pistaća dok ne dobijete glatku smesu. Prelijte tortu pripremljenim prelivom i ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi ili u frižideru dok se preliv ne stegne. Torta je spremna za posluživanje. Preporučuje se da je ostavite da odstoji još neko vreme u frižideru kako bi svi ukusi dobro "slegli".

Bonus video