Sastojci:

Za biskvit:

  • 2 jajeta
  • 100 g šećera
  • 1 kesica vanilin šećera
  • 100 ml mleka
  • 100 ml suncokretovog ulja
  • 2 kašike kakaoa
  • 180 g brašna
  • 1 kesica praška za pecivo
  • 150 ml mleka (za prelivanje nakon pečenja)

Za hrskavi sloj:

  • 150 g kadaif rezanaca
  • 40 g putera
  • 3 kašike krema od pistaća

Za čokoladni preliv:

  • 200 g čokolade 
  • 50 ml slatke pavlake
  • 20 g bele čokolade (za dekoraciju)

Kako se pravi:

Inspirisana bogatstvom i sofisticiranošću Dubaija, ova torta ne samo da izgleda spektakularno, već i oduševljava intenzivnim čokoladnim ukusom i neodoljivom teksturom. Savršena je za posebne prilike, proslave i sve one trenutke kada želite da uživate u desertu koji ostavlja bez daha!

Priprema biskvita: U činiji umutiti jaja sa šećerom i vanilin šećerom dok ne postanu penasta. Dodati mleko i ulje, pa dobro sjediniti. U posebnoj činiji pomešati brašno, kakao i prašak za pecivo, pa postepeno dodavati u smesu sa jajima, mešajući dok ne postane glatka. Sipati smesu u pleh obložen papirom za pečenje. Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C oko 25 minuta. Kada se biskvit ispeče, izvaditi ga i dok je još topao, preliti sa 150 ml mleka da bi bio sočan. Ostaviti da upije i ohladi se.

Luksuzna dekoracija

 Ako želite da vaša Dubai torta izgleda kao iz ekskluzivne poslastičarnice, ukrasite je jestivim zlatnim listićima, čokoladnim strugotinama ili lešnicima u karamelizovanom prelivu.

Priprema hrskavog sloja: U tiganju istopiti puter, dodati kadaif i pržiti ga na srednjoj vatri dok ne postane zlatno-smeđ i hrskav.
Skinuti sa vatre i umešati krem od pistaća dok se sve lepo ne sjedini. Rasporediti ovu smesu preko ohlađenog biskvita.

Čokoladni preliv: Ugrejati slatku pavlaku do tačke ključanja (ne sme da proključa). Dodati izlomljenu čokoladu i mešati dok se ne otopi i postane glatka smesa. Preliti preko kadaif sloja i ostaviti da se stegne u frižideru oko 1-2 sata. Po želji, otopiti belu čokoladu i njome napraviti šare preko kolača.

Bonus video