Sastojci:
Za biskvit:
- 2 jajeta
- 100 g šećera
- 1 kesica vanilin šećera
- 100 ml mleka
- 100 ml suncokretovog ulja
- 2 kašike kakaoa
- 180 g brašna
- 1 kesica praška za pecivo
- 150 ml mleka (za prelivanje nakon pečenja)
Za hrskavi sloj:
- 150 g kadaif rezanaca
- 40 g putera
- 3 kašike krema od pistaća
Za čokoladni preliv:
- 200 g čokolade
- 50 ml slatke pavlake
- 20 g bele čokolade (za dekoraciju)
Kako se pravi:
Inspirisana bogatstvom i sofisticiranošću Dubaija, ova torta ne samo da izgleda spektakularno, već i oduševljava intenzivnim čokoladnim ukusom i neodoljivom teksturom. Savršena je za posebne prilike, proslave i sve one trenutke kada želite da uživate u desertu koji ostavlja bez daha!
Priprema biskvita: U činiji umutiti jaja sa šećerom i vanilin šećerom dok ne postanu penasta. Dodati mleko i ulje, pa dobro sjediniti. U posebnoj činiji pomešati brašno, kakao i prašak za pecivo, pa postepeno dodavati u smesu sa jajima, mešajući dok ne postane glatka. Sipati smesu u pleh obložen papirom za pečenje. Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C oko 25 minuta. Kada se biskvit ispeče, izvaditi ga i dok je još topao, preliti sa 150 ml mleka da bi bio sočan. Ostaviti da upije i ohladi se.
Priprema hrskavog sloja: U tiganju istopiti puter, dodati kadaif i pržiti ga na srednjoj vatri dok ne postane zlatno-smeđ i hrskav.
Skinuti sa vatre i umešati krem od pistaća dok se sve lepo ne sjedini. Rasporediti ovu smesu preko ohlađenog biskvita.
Čokoladni preliv: Ugrejati slatku pavlaku do tačke ključanja (ne sme da proključa). Dodati izlomljenu čokoladu i mešati dok se ne otopi i postane glatka smesa. Preliti preko kadaif sloja i ostaviti da se stegne u frižideru oko 1-2 sata. Po želji, otopiti belu čokoladu i njome napraviti šare preko kolača.
Bonus video
Salata od belog pasulja i ljutike za post na vodi
Domaći hleb od celog zrna
Jednostavni uštipci od pirinča
Dva sastojka kojima možete da zamenite jaja i čokoladu
Hrskavi kromboloni - spoj kroasana i krofne sa bogatim čokoladnim punjenjem