Popularna turska slatka poslastica se lako i jednostavno sprema, spoj testa i slatkog preliva.
Sastojci:
- 500 g mekog brašna
- 250 g oštrog brašna
- 3 jaja
- 300 g mlevenih oraha, badame ili pistaća
- 500 g šećera
- 150 g putera
- 1 limun
- 1 štapić vanile
- so
Priprema:
1. Staviti u brašno žumanca i malo soli pa umesiti testo. Ostaviti da se malo odmori.
2. Testo razvući u tanke kore koje se moraju prosušiti. Saviti i rolnu i iseći oštrim nožem na tanke rezance. Obariti rezance u posoljenoj vodi.
3. Kadaif ocediti i raširiti na čistoj krpi da se osuši. Od oraha (badema ili pistaća), malo šećera i pola količine putera napraviti fil. Kada je kadaif napola osušen (ne sme biti lepljiv, a ni suviše suv da se lomi) uzimati po malo rezanaca (veličine dlana). Na njega kašikom staviti fil pa polako uviti kao sarmu. Stavljati nafilovan kadaif u pomašćen pleh.
4. Kad se sve poređa u pleh poprskati istopljenim puterom i staviti da se peče.
5. Za to vreme napraviti sirup. Staviti šećer u šerpu i sipati vodu (tek da prekrije šećer) i kuvati oko 10 minuta. Agda (sirup) ne sme biti ni retka ni suviše gusta.
6. Prohlađen kadaif polako zalivati mlakom agdom. Sipati malo, pa čekati da upije, pa ponoviti. Tako se kadaif neće slepiti. Služiti sutradan.
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus