Popularna turska slatka poslastica se lako i jednostavno sprema, spoj testa i slatkog preliva.
Sastojci:
- 500 g mekog brašna
- 250 g oštrog brašna
- 3 jaja
- 300 g mlevenih oraha, badame ili pistaća
- 500 g šećera
- 150 g putera
- 1 limun
- 1 štapić vanile
- so
Priprema:
1. Staviti u brašno žumanca i malo soli pa umesiti testo. Ostaviti da se malo odmori.
2. Testo razvući u tanke kore koje se moraju prosušiti. Saviti i rolnu i iseći oštrim nožem na tanke rezance. Obariti rezance u posoljenoj vodi.
3. Kadaif ocediti i raširiti na čistoj krpi da se osuši. Od oraha (badema ili pistaća), malo šećera i pola količine putera napraviti fil. Kada je kadaif napola osušen (ne sme biti lepljiv, a ni suviše suv da se lomi) uzimati po malo rezanaca (veličine dlana). Na njega kašikom staviti fil pa polako uviti kao sarmu. Stavljati nafilovan kadaif u pomašćen pleh.
4. Kad se sve poređa u pleh poprskati istopljenim puterom i staviti da se peče.
5. Za to vreme napraviti sirup. Staviti šećer u šerpu i sipati vodu (tek da prekrije šećer) i kuvati oko 10 minuta. Agda (sirup) ne sme biti ni retka ni suviše gusta.
6. Prohlađen kadaif polako zalivati mlakom agdom. Sipati malo, pa čekati da upije, pa ponoviti. Tako se kadaif neće slepiti. Služiti sutradan.
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem