Portal StvarUkusa je 07.07.2021. godine objavio tekst naslova “POTREBNA SU VAM SAMO 3 SASTOJKA, 5 MINUTA I OKO 50 DINARA DA SMRŠATE: Jeftin napitak koji skida kilograme kao od šale”, u kojem je navedeno da se pomoću napitka od vode, limuna i peršuna lako mršavi. Ta informacija nije bila tačna, i ovom prilikom je ispravljamo.

U našem tekstu bilo je navedeno da svi koji probaju čudesan napitak od peršuna i limuna mogu brzo da smršaju, ali je potrebno da ga piju na prazan stomak i da poštuju pravila, ali to nije bilo tačno.

Prema analizi fekt čekera i portala Raskrnkavanje.ba objašnjeno je da naše telo ne treba “pomoć” za detoksikaciju, jer je kreirano da to uradi samo. Za uklanjanje otrovnih supstanci iz organizma zadužena je jetra. To joj je i svrha. Ono što je potrebno uraditi da bi se telo rešilo otrova jeste voditi računa o jetri kroz zdravu i izbalansiranu ishranu.

Neki od preporučenih “detoksa” koji se promovišu ili prodaju na internetu mogu biti i opasni za zdravlje, jer se često preporučuju ekstremne “detoks-dijete”, kao i proizvodi koji nisu prošli kroz rigorozna ispitivanja regulatornih agencija.

“Čudesni” recepti za naglo mršavljenje također nemaju utemeljenje u nauci.