Peršun se često koristi u kulinarstvu, ali dobro znate da od njega može da se pravi čaj koji je koristan protiv mnogih bolesti. Obično se čaj od peršuna preporučuje kod neredovnog menstruralnog ciklusa. Osim svojstva da reguliše menstruaciju, peršun se može koristiti i za lečenje problema sa bubrezima.

Možete verovati lekovitom svojstvu peršuna ako imate infekcije mokraćnih puteva ili kamenje u bubrezima, smatraju specijalisti. Tvrdi se još da čaj od peršuna može da bude efikasan kod raka debelog creva i raka grlića materice.

Peršun je ustvari bogat folnom kiselinom - to je od velikog značaja za kardiovaskularni sistem kod svakog čoveka. U peršunu ima mnogo vitamina, on može da nas spasi visokog holesterola, čak i da smanji krvni pritisak.

Uslov, kako bi efekat bio trajan na organizam je da često pijete čaj od zelenog začina.

Drugo korisno svojstvo čaja od peršuna je što otklanja gasove i smiruje creva. Kod redovne upotrebe ćete primetiti i poboljšanje varenja.

Pošto je biljka veoma bogata gvožđem, često se preporučuje ljudima koji pate od anemije. Čaj od peršuna će pomoći organizmu da se očisti od nagomilanih toksina.

Drugo korisno svojstvo peršuna je otklanjanje neprijatnog zadaha iz usta. Možete se osloniti na njega nakon uzimanja belog luka ili luka - nekoliko strukova peršuna ili šolja čaja će odmah neutralizovati miris.

Da biste kod kuće napravili čaj od peršuna vam je potrebna samo jedna veza i 600 ml vode. Stavite vodu u odgovarajuću posudu na vatri da provri, nakon toga treba da prelijete iseckani peršun. Ostavite da se popari desetak minuta.

Posle možete da ocedite i pijete nakon što se čaj potpuno ohladi. Lepo je da se ta količina čaja popije na dan. Možete čaj čuvati i u frižideru.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našim Facebook stranicama – Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu  Izvor: bonapeti.rs