Paprika (Capsicum annuum) je povrće koje pripada porodici velebilja. Niskokalorične su i bogate vitaminom C i drugim antioksidansima, što ih čini odličnim dodatkom zdravoj ishrani.
U srodstvu su sa čili papričicama, paradajzom i hlebovcem, a svi vode poreklo iz centralne i južne Amerike. Takođe se nazivaju slatkim paprikama i mogu se jesti sirove ili kuvane.
Kao i njihovi bliski rođaci, čili paprike, paprike se ponekad suše u prah. Dolaze u različitim bojama, kao što su crvena, žuta, narandžasta i zelena. Zelene, nezrele paprike imaju malo gorak ukus i manje su slatke od potpuno zrelih.
Sveže, sirove paprike uglavnom se sastoje od vode, čak 92 odsto! Ostalo su ugljeni hidrati i male količine proteina i masti. Paprike se prvenstveno sastoje od ugljenih hidrata, koji čine većinu njihovog kalorijskog sadržaja - 100 grama sadrži 6 grama ugljenih hidrata. Ugljeni hidrati su uglavnom šećeri, kao što su glukoza i fruktoza, koji su odgovorni za sladak ukus zrelih paprika.
Obiluju vitaminima i mineralima:
- Vitamin C: jedna crvena paprika srednje veličine obezbeđuje 169% referentnog dnevnog unosa za vitamin C, što je čini jednim od najbogatijih izvora ove esencijalne hranljive materije!
- Vitamin B6: Piridoksin je najčešći tip vitamina B6, koji je bitan za formiranje crvenih krvnih zrnaca.
- Vitamin K1: Oblik vitamina K, takođe poznat kao filohinon, K1 je važan za zgrušavanje krvi i zdravlje kostiju.
- Kalijum: Jedan od esencijalnih minerala.
- Folat: Takođe poznat kao vitamin B9, folna kiselina ima različite funkcije u telu. Adekvatan unos folata je veoma važan tokom trudnoće.
- Vitamin E: Moćan antioksidans, vitamin E je neophodan za zdrave nerve i mišiće. Najbolji izvori ovog vitamina rastvorljivog u mastima u ishrani su ulja, orasi, semenke i povrće.
- Vitamin A: Crvena paprika bogata je provitaminom A (beta karotenom). Možda ćete želeti da napravite i savršen namaz od pečenog patlidžana i paprika
Pročitajte kako da napravite i jelo sa krompirom, paprikom i pečurkama
BONUS VIDEO:
StvarUkusa
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus