Paprika (Capsicum annuum) je povrće koje pripada porodici velebilja. Niskokalorične su i bogate vitaminom C i drugim antioksidansima, što ih čini odličnim dodatkom zdravoj ishrani.
U srodstvu su sa čili papričicama, paradajzom i hlebovcem, a svi vode poreklo iz centralne i južne Amerike. Takođe se nazivaju slatkim paprikama i mogu se jesti sirove ili kuvane.
Kao i njihovi bliski rođaci, čili paprike, paprike se ponekad suše u prah. Dolaze u različitim bojama, kao što su crvena, žuta, narandžasta i zelena. Zelene, nezrele paprike imaju malo gorak ukus i manje su slatke od potpuno zrelih.
Sveže, sirove paprike uglavnom se sastoje od vode, čak 92 odsto! Ostalo su ugljeni hidrati i male količine proteina i masti. Paprike se prvenstveno sastoje od ugljenih hidrata, koji čine većinu njihovog kalorijskog sadržaja - 100 grama sadrži 6 grama ugljenih hidrata. Ugljeni hidrati su uglavnom šećeri, kao što su glukoza i fruktoza, koji su odgovorni za sladak ukus zrelih paprika.
Obiluju vitaminima i mineralima:
- Vitamin C: jedna crvena paprika srednje veličine obezbeđuje 169% referentnog dnevnog unosa za vitamin C, što je čini jednim od najbogatijih izvora ove esencijalne hranljive materije!
- Vitamin B6: Piridoksin je najčešći tip vitamina B6, koji je bitan za formiranje crvenih krvnih zrnaca.
- Vitamin K1: Oblik vitamina K, takođe poznat kao filohinon, K1 je važan za zgrušavanje krvi i zdravlje kostiju.
- Kalijum: Jedan od esencijalnih minerala.
- Folat: Takođe poznat kao vitamin B9, folna kiselina ima različite funkcije u telu. Adekvatan unos folata je veoma važan tokom trudnoće.
- Vitamin E: Moćan antioksidans, vitamin E je neophodan za zdrave nerve i mišiće. Najbolji izvori ovog vitamina rastvorljivog u mastima u ishrani su ulja, orasi, semenke i povrće.
- Vitamin A: Crvena paprika bogata je provitaminom A (beta karotenom). Možda ćete želeti da napravite i savršen namaz od pečenog patlidžana i paprika
Pročitajte kako da napravite i jelo sa krompirom, paprikom i pečurkama
BONUS VIDEO:
StvarUkusa
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slavska salata sa kačkavaljem i majonezom
Tri vrste oblandi od jedne smese
Carska pita za predjelo za Aranđelovdan