Uskrs je vreme kada jaja zauzimaju centralno mesto, bilo da ih farbamo, kucamo ili samo postavljamo kao ukras na trpezi. Međutim, može se desiti da jaja puknu prilikom kuvanja, što može otežati njihovo farbanje i dekorisanje.

Bonus savet:

- Nakon što su jaja skuvana, odmah ih stavljajte u ledeno hladnu vodu. To će pomoći da se proces kuvanja zaustavi, a ljuska će se lakše odvojiti od belanca.

- Ako želite još brže ljuštenje, možete lagano "pokucati" jaje o tvrdu površinu, a zatim ga staviti pod mlaz hladne vode kako bi se ljuska lakše odvojila. Ovaj trik funkcioniše posebno dobro kod starijih jaja, koja su odlična za farbanje!

Da biste to izbegli, donosimo vam nekoliko korisnih saveta koji će vam pomoći da pripremite savršeno kuvana i lepa jaja za Uskrs.

Izbor jaja i njihova priprema

Ne morate se ograničiti samo na obična kokošija jaja. Pokušajte da ofarbate i pačija ili ćureća jaja za raznovrsne boje i teksture. Takođe, starija jaja su bolja za farbanje jer će se lakše guliti, dok ćete sa svežim jajima rizikovati da dođe do pucanja ljuske. Dakle, birajte jaja koja nisu najnovije kupljena, ali ni previše stara.

Pravilno kuvanje

Da biste sprečili pucanje jaja, najbolje je da ih stavite u šerpu sa hladnom vodom i onda, dok su u vodi, pustite da voda polako počne da se zagreva do ključanja. Kad voda proključa, smanjite temperaturu i isključite šporet, zatim poklopite šerpu i ostavite jaja da se kuvaju u vrućoj vodi još 10-12 minuta. Ovaj metod pomaže da se jaja ravnomerno skuvaju i smanjuje rizik od pucanja ljuske jer nije izložena naglom temperaturnom šoku.

Dodavanje soli ili sirćeta

Ako želite dodatnu sigurnost, dodajte pola supene kašike soli u vodu. So pomaže da jaja ostanu celovita čak i ako dođe do manjeg pucanja. Takođe, možete dodati malo sirćeta, koje učvršćuje ljusku i smanjuje rizik od pucanja.

Uskršnja jaja u rerni

Ako želite brže skuvana jaja koja će se lako ljuštiti, probajte rernu! Stavite jaja u kalupe za mafine i zagrejte rernu na 160°C. Pecite ih 30 minuta, a zatim ih stavite u ledeno hladnu vodu na 10 minuta. Biće savršeno kuvana i lako će se guliti.

Pravilno kuvanje i priprema jaja za Uskrs je ključ da se izbegne pucanje i obezbedi lepa, uredna jaja koja možete ofarbati bez problema. 

Bonus video

Video Player is loading.
Current Time 0:00
Duration 0:00
Loaded: 0%
Remaining Time 0:00
 
Stream Type LIVE
Stream Type LIVE
Kako se pravilno kuvaju jaja Izvor: Kako se pravilno kuvaju jaja