Približava se Uskrs i svaka domaćica priprema ideje za dekorisanje jaja. Izazov je da prilikom kuvanja ona ne popucaju, jer će samo tako farbanje uspeti. Koju god da tehniku izaberete bitno je da jaja ostanu čitava kako bi dostojno ukrasila vašu svečanu trpezu. Pročitajte i kako da izbelite jaja kod kuće. 

Zapamtite osnovno pravilo - ne stavljajte hladna jaja u toplu vodu! Zbog temperaturne razlike, ljuska puca gotovo trenutno. Bolje je da unapred izvadite jaja iz frižidera i ostavite da stoje na sobnoj temperaturi pola sata, a zatim ih potopite u toplu ili hladnu vodu. Ili odmah stavite jaja u hladnu vodu i postepeno zagrevajte na laganoj temperaturi. Nemote da kuvate na visokoj temepraturi jer će od ključanja vode jaja početi da udaraju o zidove šerpe ili dno i mogu da se slome. Najbolje je da između jaja nema puno slobodnog prostora i da budu u jednom redu, pokrivajući celo dno posude u kojoj se kuvaju.

Vodu za kuvanje prethodno obilno posolite, to će povećati njenu gustinu i sprečiće pucanje ljuske i curenje proteina. Za litar vode dovoljne su dve kašičice soli. Nemojte da se plašite da ćete presoliti, jer jaje u ljusci ne upija so.

Uobičajeno je da se jaja za Uskrs budu tvrdo kuvana, tj. da ih ostavite još 8-10 minuta nakon ključanja. Ovo omogućava da duže budu sveža, jer se, prema tradiciji hrišćanskog praznika, jaja za njega pripremaju i farbaju unapred - na Veliki petak.

Predlažemo 5 načina koji će sprečiti pucanje ljuske i očuvati jaja: 

Čačkalica
Pre nego što zagrejete vodu u kojoj će se kuvati jaja, ubacite nekoliko čačkalica ili šibica. One će pomoći da ljuska ne pukne, ali pod uslovom da voda nije ključala. 

Tanjir
Postavite tanjir naopako na dno šerpe, a zatim pažljivo stavite jaja na nju.

Sirće
Umesto soli, u vodu možete da dodate sirće.

Igla
Možete nežno da probušite jaje iglom. Tako će vazduh izaći i to će pomoći da jaje ne pukne. Rupa treba da bude baš mala kako belance i žumance ne bi iscureli. 

Izvor: Stvar ukusa