Crvena je tradicionalna boja koju prvu kosristimo kada farbamo vaskršnja jaja. Simbolizuje prolivenu krv Isusa Hrista prilikom mučenja i raspeća na Veliki petak. Prvo jaje, čuvarkuća, obavezno se boji crvenom bojom, i ostavlja se do sledećeg Uskrsa.
Danas postoji mnogo tehnika za ukrašavanje i farbanje jaja, a većina njih uglavnom zahteva fabričke boje koje su pune hemikalija. Intenzivnu cvenu boju možete da dobijete prirodnim putem uz pomoć voća i začina, a evo i na koji način.
1. Sok od višanja
Ako želite da vaša crvena jaja imaju izrazito intenzivnu crvenu boju, poslužite se sokom od višanja. Postupak je isti kao i kod bojenja sa lukovinom - stavite jaja u šerpu, prelijte sokom od višanja, uz dodatak malo soli i sirćeta. Skuvajte jaja u soku i ostavite da se ohlade.
2. Mlevena paprika
Četiri kašike mlevene paprike sipajte u litar vode, uz dodatak malo soli i sirćeta i skuvajte jaja. Vodite računa da ne koristite ljutu papriku, jer ljutina može da prodre kroz ljusku u sama jaja.
Izvor: Stvar ukusa
AKO JE VAMA NEŠTO VAŽNO, VAŽNO JE I NAMA: SLAVIMO 20 GODINA!
Čuvena torta Marlenka kao iz reklame
Kolači damski poljupci koji će biti hit na slavi
Prijavite se za „Lepa&Srećna“ konferenciju „Zdravlje žena Srbije“! Saznajte sve o prevenciji i lečenju raka dojke
Najbrža čokoladna plazma torta za sve prilike