Crvena je tradicionalna boja koju prvu kosristimo kada farbamo vaskršnja jaja. Simbolizuje prolivenu krv Isusa Hrista prilikom mučenja i raspeća na Veliki petak. Prvo jaje, čuvarkuća, obavezno se boji crvenom bojom, i ostavlja se do sledećeg Uskrsa.
Danas postoji mnogo tehnika za ukrašavanje i farbanje jaja, a većina njih uglavnom zahteva fabričke boje koje su pune hemikalija. Intenzivnu cvenu boju možete da dobijete prirodnim putem uz pomoć voća i začina, a evo i na koji način.
1. Sok od višanja
Ako želite da vaša crvena jaja imaju izrazito intenzivnu crvenu boju, poslužite se sokom od višanja. Postupak je isti kao i kod bojenja sa lukovinom - stavite jaja u šerpu, prelijte sokom od višanja, uz dodatak malo soli i sirćeta. Skuvajte jaja u soku i ostavite da se ohlade.
2. Mlevena paprika
Četiri kašike mlevene paprike sipajte u litar vode, uz dodatak malo soli i sirćeta i skuvajte jaja. Vodite računa da ne koristite ljutu papriku, jer ljutina može da prodre kroz ljusku u sama jaja.
Izvor: Stvar ukusa
Brza obrok salata sa pasuljem i kuvanim jajima za koju svi traže recept
Brz kolač sa jabukama
Pasta sa tikvicama i slaninom
Kvas od limuna i maslačka - domaći blago gazirani napitak koji osvežava
Zaboravite na klasične torte – rolat sa kruškama i bademima je nova zvezda trpeze